Obrt u pregovorima: Sirijska vlast pristala da razgovara o prelaznoj vladi

"Saglasili smo se da Ženeva 1 predstavlja osnovu pregovora", rekao je predstavnik sirijske opozicije.
0 komentar(a)
Sirijska opozicija, Foto: EPA
Sirijska opozicija, Foto: EPA
Ažurirano: 29.01.2014. 15:39h

Delegacija sirijskog režima pristala je danas na pregovorima "Ženeva 2", da razgovara sa predstavnicima opozicije o dokumentu usvojenom na pregovorima "Ženeva 1", a koji predviđa formiranje prelazne vlade u Siriji.

Delegacija sirijskog režima izrazila je punu spremnost da "paragraf po paragraf" razgovara o dokumentu koji su usvojile SAD, Rusije i druge velike sile u junu 2012. godine, čime je najzad načinjen pomak u pregovorima koji se vode u Ženevi, prenijela je agencija Rojters.

"Saglasili smo se da Ženeva 1 predstavlja osnovu pregovora", rekao je predstavnik sirijske opozicije.

On je rekao da delegacija režima želi da se o prelaznom rukovodećem organu diskutuje na kraju, a da je opozicija željela razgovor na tu temu na početku.

Poslije četiri dana pregovora sukobljenih strana u sirijskom konfliktu, danas je učinjen "pozitivan korak naprijed", jer se "po prvi put sada razgovora o prelaznom rukovodećem tijelu", rekao je predstavnik opozicije, prenijela je agencija AFP.

Izvor u delegaciji sirijske opozicije rekao je jutros francuskoj agenciji da je međunarodni posrednik za Siriju Lahdar Brahimi u utorak zatražio od delegacije režima da mora da predstavi svoju agendu i viziju pregovora poznatih kao "Ženeva 1".

Pregovorima "Ženeva 1" 2012. godine predviđa se stvaranje prelazne vlade, a kasnije i organizovanje izbora.

Sirijski konflikt traje od marta 2011. godine, a u njemu je prema procjenama UN poginulo više od 100.000 ljudi, a oko četiri miliona je izbeglo iz zemlje.

Bonus video: