Život djece izbjeglica: Zbog njih cijenite to što imate

Od američke invazije, nekih 3,8 miliona Avganistanca vratilo se u svoju domovinu, podaci su Ujedinjenih nacija. U Pakistanu ih je u ovom trenutku 1, 6 miliona
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2014. 08:51h

Više od 30 godina, Pakistan je dom jednoj od najvećih zajednica izbjeglica u svijetu.

Mnogi su napustili zemlju još za vrijeme invazije SSSR-a 1979, a stotine hiljada drugih došli su poslije uspona talibana na vlast 1996. i američke invazije 2001.

Od američke invazije, nekih 3,8 miliona Avganistanca vratilo se u svoju domovinu, podaci su Ujedinjenih nacija. U Pakistanu ih je u ovom trenutku 1, 6 miliona.

Njihov život, prije svega djece, pokušao je da zabilježi fotograf AP-a Muhamed Muhesen, koji je za Hafington post kazao: „Ova djeca naučila su me kako da budem snažniji“.

„Kad vidite kako oni teško žive, kako se slažu i žive dan za danom, to vas tjera da cijenite ono što imate.“

Muhesen, kojeg ja časopis „Tajm“ izabrao za najboljeg fotografa novinskih agencija za 2013, kazao je za časopis: „Sva djeca svijeta imaju nešto zajedničko, bez obzira na to što se dešava u svijetu“.

„Djeca su bespomoćna i uvijek činim sve kako bi fotografija bila njihov glas u svijet“, objasnio je.

Aval Gul živi u sirotinjskom dijelu Islamabada i nikada nije išao u školu. Umjesto toga, radi na obližnjoj zelenoj pijaci.

„Moji nemaju ništa u Pakistanu, ali imamo zemlju u Avganistanu“, kazao je ovaj 12-godišnjak.

Mnogi Pakistanci su nezadovoljni zbog tolikog broja avganistanskih pridošlica, na koje gledaju kao na uzroke kriminala i terorizma.

Galerija

Bonus video: