Egipatske diplomate napustile Libiju poslije otmice kolega

Kidnaperi nisu naveli šta će se dogoditi sa taocima ako zahtjev ne bude ispunjen
56 pregleda 2 komentar(a)
Bengazi, Libija, Foto: AFP
Bengazi, Libija, Foto: AFP
Ažurirano: 26.01.2014. 12:45h

Egipatski ambasador i drugo osoblje ambasade Egipta napustili su Libiju iz bezbjednosnih razloga poslije otmice petoro njihovih kolega, saopštilo je danas ministarstvo spoljnjih poslova.

"Ambasador i više od 50 zaposlenih i diplomata u egipatskoj ambasadi sinoć je napustilo Tripoli", izjavio je AFP-u portparol ministarstva spoljnjih poslova Saed Lasued.

Odluka o evakuaciji je donijeta iz bezbjednosnih razloga, rekao je on, dok su libijske vlasti radile na oslobađanju otetih diplomata.

Apel Vladi

Petoro egipatskih diplomata otetih u Libiji u znak osvete zbog toga što je u Egiptu uhapšen vođa jedne libijske milicije apelovali su na svoju vladu da ga oslobodi kako bi oni bili pušteni.

Grupa koja sebe naziva Libijski revolucionari preuzela je odgovornost za otmicu i kontaktirala tv stanicu Al Arabija kojoj je iznijela zahtjev da u roku od 24 sata bude oslobođen šef libijske milicije Šaban Hadija, prenio je Rojters.

Otmičari su zatim preko telefona pustili jednog od otetih diplomata da pročita njihove zahtjeve u kojima traže oslobađanje Hadije u roku od 24 časa.

Kidnaperi nisu naveli šta će se dogoditi sa taocima ako zahtjev ne bude ispunjen.

Naoružana grupa kidnapovala je u subotu u Tripoliju četiri službenika egipatske ambasade, uključujući i atašea za kulturu, pošto je prethodnog dana kidnapovan još jedan službenik te ambasade, saopštilo je libijsko ministarstvo inostranih poslova.

Ta grupa je, inače, prošle godine na kratko kidnapovala libijskog premijera Alija Zeidanija.

Dvije godine poslije Gadafijevog svrgavanja, libijska vlada nastoji da obuzda dobro naoružane bivše pobunjenike, milicije i i islamističke borce.

Bonus video: