Kairo: Trogodišnjicu svrgavanja Mubaraka prati nasilje, Ešton osuđuje

Kairo je juče potreslo više odvojenih eksplozija u kojima je stradalo šest ljudi, a više desetina ih je ranjeno.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2014. 13:48h

Egipatska policija bacila je danas suzavac na učesnike antivladinih demonstracija u Kairu, kojima se obilježava trogodišnjica ustanka protiv bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Demonstranti su rastjerani ubrzo, pošto su se okupili u blizini jedne kairske džamije, prenosi AFP.

Prema tvrdnjama dopisnika te agencje iz Kaira, pored islamista, koji podržavaju prošlog ljeta svrgnutoj predsjednika Mohameda Morsija, medu demonstrantima je bilo i liberalnih aktivista koji su protestovali protiv privremene vlade koju podržava vojska.

Serija eksplozija potresa grad

Eksplozivna naprava bačena je danas na policijski centar za obuku u Kairu, ali u eksploziji nema povrijeđenih, saopštila je egipatska policija.

General Hani Abdel-Latif izjavio je da je bomba eksplodirala jutros u sedam sati po lokalnom vremenu i u prometnom dijelu grada, ali su oštećeni samo zidovi akademije.

Kairo je juče potreslo više odvojenih eksplozija u kojima je stradalo šest ljudi, a više desetina ih je ranjeno.

Zgrada policijskog centra za obuku u Kairu nakon bombaškog napada (foto: Reuters)

Meta jučerašnjih napada bili su pripadnici policije, a u jednom od napada bomba je bačena ispred stanice policije u Kairu.

U Egiptu su učestali napadi na pripadnike bezbjednosnih službi od kada je u julu vojnim pučem svrgnut predsjednik Mohamed Morsi.

U nizu eksplozija u više djelova Kaira juče je poginulo šest osoba.

Iz EU stižu osude

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton osudila je posljednje napade u Egiptu, gdje se danas obilježava treća godišnjica početka pobune u kojoj je svrgnut egipatski predsjednik Hosni Mubarak nakon 30 godina vladavine.

"Osuđujem bombaške napade u posljednjih 24 sata u Egiptu, u kojima je ubijen i povrijeđen veliki broj ljudi", navodi se u saopštenju visoke predstavnice, koja je uputila saučešće porodicama nastradalih.

Ona je navela da Egipat 25. januara bilježi treću godišnjicu narodne revolucije kada se egipatski narod suprotstavio represivnom režimu, pozivajući na dostojanstvo, socijalnu pravdu, pluralizam, bezbjednost, demokratiju, ljudska prava i bolju ekonomiju.

"Put ka demokratiji će nesumnjivo ostati težak", navela je Ešton, ali je dodala da se nasiljem Egipat neće približiti želji naroda da postane jedna demokratska zemlja u kojoj svi Egipćani uživaju osnovna ljudska prava.

Galerija

Bonus video: