Sestra dječaka koji je pogubljen sa samo 14 godina sigurna da je bio nevin

Policija je tražila nekoga koga bi mogla da okrivi, a njenog brata izabrali su, kaže, za žrtveno janje
76 pregleda 3 komentar(a)
Džordž Stajni, Foto: Huffingtonpost.com
Džordž Stajni, Foto: Huffingtonpost.com
Ažurirano: 22.01.2014. 13:19h

Prije skoro 70 godina 14-godišnji Džordž Stajni je proglašen krivim i pogubljen zbog ubistva dvije djevojčice. U utorak su se na sudu pojavili članovi njegove porodice koji i danas tvrde da je nevin, a iako više ne mogu da ga vrate, oni žele da speru ljagu sa njegovog imena.

Dječak je, prema tvrdnjama policije, priznao zločin. Ali tokom originalnog, trosatnog suđenja nisu izneseni dokazi koji bi to potvrdili.

Manje od tri mjeseca nakon zločina koji se desio u martu 1944. godine Džordž se našao na električnoj stolici na koju su postavljene knjige kako bi mu odgovarala veličinom.

Advokati porodice Stajni sada traže novo suđenje. Tvrde da je dječak bio prisiljen na priznanje, kao i da je imao alibi - svoju sestru Ejmi koja je bila sa njim kada su se ubistva desila. I njegov cimer u ćeliji je rekao da je Džordž porekao zločin, piše CNN.

Džordžova sestra je posljednji put brata vidjela na dana kad je policija došla po njega.

Danas 77-godišnja Ejmi progovorila je prvi put nakon 70 godina. Sigurna je da je njen brat bio nevin. Njih dvoje se nisu razdvajali nakon susreta sa Meri Emom Tami (7) i Beti Džun Biniker (11) koje su kasnije tog dana pronađene mrtve.

"Pitale su nas da li znamo gdje mogu da pronađu cvijeće. Rekli smo ne, a one su otišle svojim putem", rekla je i prisjetila se dana kada su odveli njenog brata.

"Dva crna automobila zaustavila su se ispred naše kuće", ispričala je i dodala kako je policija bila u potrazi za nekim koga bi mogla da okrivi, a njenog brata izabrali su, kaže, za žrtveno jagnje. Na sudu je više puta naglasila da je sigurna u njegovu nevinost.

Bonus video: