Izrael locirao i "uklonio" odgovorne za raketiranje Šaronove sahrane

Vojska je precizirala da je Zanin odgovoran za nekolko raketnih napada na jug Izraela, kao i pucanje na vojnike i detonaciju eksploziva
70 pregleda 3 komentar(a)
Ariel Šaron, sahrana, Foto: Beta/AP
Ariel Šaron, sahrana, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.01.2014. 11:17h

U vazdušnom napadu na pojas Gaze jutros poginula su dvojica ekstremista, za koje Izrael smatra da su odgovorni za raketiranje južnog Izraela, tokom nedavne sahrane bivšeg izraelskog premijera Ariela Šarona

Izraelska vojska je saopštila da je meta udara bio Ahmad Zanin iz Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, s ciljem da se "eliminiše neposredna prijetnja po živote izraelskih civila".

U udaru na parkirano vozilo, u kome je Ahmad bio, ubijen i njegov rođak, član Islamskog džihada.

Vojno krilo Islamskog džihada, Brigade Al Kuds, odgovorilo je na jutrošnju pogibiju svog člana prijetnjom da će se osvetiti

Vojska je precizirala da je Zanin odgovoran za nekolko raketnih napada na jug Izraela, kao i pucanje na vojnike i detonaciju eksploziva.

Izraelski ministar odbrane Moše Jaalon potvrdio je da su dvojica ubijenih odgovorni za raketne napada tokom i neposredno poslije sahrane Šarona, kojoj su prisustvovali strani zvaničnici, uključujući i potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Tada su ispaljene četiri rakete, a dvije su pale nedaleko od porodičnog imanja Šaronovih , gdje je sahranjen.

"Nećemo oklijevati da delujemo silom protiv onih koji prijete na nanesu štetu našoj bezbjednosti, " rekao je Jaalon.

Posle perioda relativnog zatišja raketni napadi iz Gaze na Izrael su nedavno pojačani i Izrael vjeruje da iza njih stoje uglavnom manje organizacije, ali ipak smatra islamistički Hamas koji vlada pojasom Gaze, odgovornim što dopušta raketiranje.

Vojno krilo Islamskog džihada, Brigade Al Kuds, odgovorilo je na jutrošnju pogibiju svog člana prijetnjom da će se osvetiti.

"Njegova krv nije prolivena uzalud. Njegova smrt će slijediti okupatora gdje god ide," istaknuto je na vebsajtu organizacije.U poruci se dodaje da je Islamski džihad "posvećen otporu sve dok sva palestinska zemlja ne bude oslobođena."

Bonus video: