Vanredno stanje u Bangkoku, slijede hapšenja bez optužbe, cenzura medija...

Demonstranti optužuju vladu da je u stvari vodi bivši premijer Taksin Šinavatra, brat aktuelne premijerke, koji se nalazi u izbeglištvu.
53 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2014. 13:41h

Tajlandska vlada zavela je danas dvomjesečno vanredno stanje u prijestonici Bangkoku i susednim provincijama, u namjeri da uguši proteste koji su započeli prije više od dva mjeseca.

Protesti su počeli jer nije uspio pokušaj da se uvede zakon o amnestiji, koji bi omogućio premijerkinom bratu Taksinu Šinavatri da se vrati u zemlju.

Taksin ima jaku podršku na sjeveru zemlje, dok su srednja klasa u Bangkoku, većina stanovništva na jugu zemlje i rojalistički establišment protiv njega.

Vanredno stanje biće na snazi od srijede, javio je Bi-Bi-Si.

Antivladini demonstranti su blokirali djelove Bangkoka u pokušaju da prinude premijerku Jingluk Šinavatra da podnese ostavku.

Vanredno stanje dozvoljava uvođenje policijskog sata, privođenje bez optužnice i cenzuru medija.

Takođe, ono znači i zabranu političkog okupljanja u djelovima Bangkoka.

Neće da ode sa vlasti: premijerka Šinavatra (foto: Boris Pejović)

"Kabinet je odlučio da donese dekret o vanrednom stanju kako bi smirio situaciju i omogućio primjenu zakona", saopštio je zamjenik premijera Surapong Tovićakćaikul.

Demonstranti optužuju vladu da je u stvari vodi bivši premijer Taksin Šinavatra, brat aktuelne premijerke, koji se nalazi u izbeglištvu.

Premijerka Jingluk je odbila da podnese ostavku i zakazala je izbore za 2. februar da bi umirila demonstrante, navodi BBC.

Srednja klasa i monarhistički establišment u Bangkoku već osam godina su u sukobu sa uglavnom siromašnijim stanovnicima ruralnih oblasti, pristalicama premijerke Jingluk Šinavatre i njenog brata, Taksina koji je svrgnut u vojnom puču 2006. godine.

Demonstranti optužuju Šinavatrinu porodicu za korupciju i nepotizam.

Galerija

Bonus video: