Najveći blok napustio sirijsku opoziciju, pregovori idu dalje

Sergej Lavrov upozorio je da bi neučestvovanje Irana na predstojećim mirovnim razgovorima o Siriji u Švajcarkoj bila "neoprostiva greška"
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2014. 09:52h

Najveći blok sirijske opozicije u egzilu, Sirijski naciolnalni savjet, sinoć je napustio Sirijsku nacionalnu koaliciju jer je na pregovore pozvan režim u Damasku.

Savjet je objavio da bi, uzimanjem učešća u pregovorima koji u srijedu treba da otpočnu u Montreu, pogazio svoju odluku da ne uđe u pregovaranje dok predsjednik Bašar al-Asad ne siđe s vlasti, izvještava AFP.

Duboko podijeljena Sirijska nacionalna koalicija je, poslije višenedjeljnog oklevanja i prijetnji da će bojkotovati pregovore, ipak ovih dana prostom većinom glasova odlučila da učestvuje na konferenciji. Sirijska opoziciona Nacionalna koalicija potvrdila je danas da će učestvovati na međunarodnim pregovorima 22. januara u Švajcarskoj, nakon što su UN povukle poziv Iranu da učestvuje na tim pregovorima.

"Mi cijenimo to što UN i generalni sekretar Ban Kimun razumiju našu poziciju. Mi smatramo da su donijeli pravu odluku i potvrđujemo svoje učešće 22. januara", rekao je zvaničnik Nacionalne koalicije Monzer Akbik agenciji Rojters.

Nešto ranije Ban je povukao ponudu Iranu da prisustvuje mirovnim pregovorima o Siriji, nakon što je Teheran saopštio da ne podržava politički tranzicioni dogovor iz juna 2012. koji je osnova pregovora u Ženevi, prenio je Rojters.

Lavrov: Neoprostiva greška Ban Ki Muna

Rusija je ocenila da je pogrešna odluka UN da se povuče poziv Iranu da prisustvuje mirovnoj konfrenciji o Siriji "Ženeva-2", a iranski zvaničnici tvrde da uspjeh na tom skupu zavisi od učešća Teherana.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je da bi neučestvovanje Irana na predstojećim mirovnim razgovorima o Siriji u Švajcarkoj bila "neoprostiva greška".

Ovoj odluci su prethodili veliki pritisci Zapada i arapskih sponzora Koalicije.

Prema informacijama koje su ovih dana procurile, SAD i Britanija su zaprijetile da će uskratiti pomoć sirijskoj opoziciji ukoliko ne pristupi pregovorima.

Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun je u ponedeljak uveče povukao poziv Iranu za učešće na mirovnoj konferenciji o Siriji.

Pomoćnik iranskog ministra za spoljne poslove Abas Aragši takođe smatra da izgledi da se okončaju sukobi u Siriji nisu veliki bez učešća Irana.

"Svi znaju da bez Irana izgledi za pravo reješenje u Siriji nijesu toliko veliki", rekao je iranski zvaničnik i dodao da do rješenja sirijskog pitanja može da se dođe samo uz učešće svih strana u tom procesu.

Sirijska opoziciona koalicija je ranije navela da che dochi na "Ženevu-2" samo ako Iran ispuni niz uslova ili ako UN povuku svoj poziv Teheranu.

Teheran se optužuje zbog vojne podrške sirijskom režimu tokom sukoba u kojem je poginulo visse od 130.000 ljudi od marta 2011. godine.

Mirovna konferencija o Siriji počinje sjutra u ssvajcarskom gradu Montreu u prisustvu predstavnika 30-ak zemalja, potom se seli u Ženevu, gdje će se sastati delegacije sirijske vlade i opozicije pod pokroviteljstvom međunarodnog pregovarača Lahdara Brahimija.

Galerija

Bonus video: