EU glasala za djelimično ukidanje sankcija Iranu

Sporazum koji je danas stupio na snagu bio je predmet pregovora u kojima je posredovala visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton
0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Beta/AP
Hasan Rohani, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.01.2014. 17:15h

Evropska unija glasala je danas za djelimično ukidanje ekonomskih sankcija Iranu.

Odluka je donijeta nakon što je od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) dobila uvjeravanja da je u toj zemlji ranije danas obustavljeno obogaćivanje uranijuma.

U okviru primjene Zajedničkog akcionog plana koji su usaglasili Iran i šest svjetskih sila, a koji danas stupa na snagu, Spoljnopolitički savet EU je ukinuo neke restriktivne mjere protiv Irana na period od šest mjeseci, navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

Sporazum koji je danas stupio na snagu bio je predmet pregovora u kojima je posredovala visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, a posustaloj ekonomiji Irana trebalo bi da donese priliv više milijardi dolara u narednih šest mjeseci, navodi AP.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg, koji je zajedno sa drugim šefovima diplomatija EU u Briselu glasao za ukidanje dijela sankcija Teheranu na šest mjeseci, opisao je postignuti sporazum kao "važnu prekretnicu".

Istovremeno, američki državni sekretar Džon Keri pozdravio je ublažavanje sankcija Iranu, nakon što je Teheran ograničio svoj nuklearni program, prenosi francuska agencija.

"Iran je počeo da preduzima konkretne i provjerljive korake u obustavljanju svog nuklearnog programa", saopštila je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki, dodavši da je to "prilika bez presedana" da se odgovori na globalnu zabrinutost povodom programa izrade atomske bombe.

Bonus video: