Izrael prestaje da dijeli gas maske

Neki izraelski zvaničnici su sugerisali da se program zaustavi iz ekonomskih razloga, jer paket staje u prosjeku 100 dolara
405 pregleda 0 komentar(a)
Gas maska, Foto: Usatoday.com
Gas maska, Foto: Usatoday.com
Ažurirano: 19.01.2014. 20:03h

Izrael je odlučio da okonča, decenijama staru, praksu raspodjele gas maski stanovnicima, jer očito vjeruje da će Sirija biti lišena hemijskog oružja.

Otkako je Izrael pogođen iračkim raketama tipa "skad" tokom Zalivskog rata 1991. godine, vlasti su dijelile gas maske, iako je sirijski hemijski arsenal u posljednjim godinama bio glavna briga izraelskih lidera.

To se, međutim, izmijenilo kada se sirijski predsjednik Bašar al Asad našao pod prijetnjom vojnog udara SAD u jeku građanskog rata i pristao prošle godine da se odrekne hemijskog oružja.

Konačan rok za eliminisanje hemijskih agenata je kraj juna, navodi Rojters.

Bezbjednosni fokus je sada na Iranu, jer Izrael vjeruje da ta zemlja razvija nuklearno oružje, što ona poriče.

Kabinet izraelskog premijra Benjamina Netanjahua saopštio je da je odluka o stopiranju distribucije gas maski svim Izraelcima rezultat "procjene odbrambenog establišmenta da je došlo do dramatičnog smanjenja prijetnje ispaljivanja hemijskog oružja na Izrael".

Distribucija će prestati u februru i poslije toga će se maske proizvoditi u mnogo manjim količinama samo za spasilačke sluuzbe, navedeno je u saopštenju.

Neki izraelski zvaničnici su sugerisali da se program zaustavi iz ekonomskih razloga, jer paket staje u prosjeku 100 dolara.

Bonus video: