Američki špijuni žele Snoudena mrtvog: Volio bih mu staviti metak u glavu

"Svakog dana proklinjemo njegovo ime. Većina sa kojima sam razgovarao kaže da njemu treba da se sudi i da bude obješen"
12 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2014. 09:36h

Krađom oko 1,7 miliona tajnih fajlova, odbjegli službenik američke Nacionalne agencije za bezbjednost (NSA) Edvard Snouden je izazvao bijes među obavještajcima, koji se sada bore da isprave počinjenu štetu. Njihov gnjev ide toliko daleko, da neki među njima žele da vide Snoudena mrtvog.

"U svijetu u kojem ne postoji zabrana ubijanja Amerikanaca, lično bih otišao i ubio ga", kazao je za BuzzFeed jedan sadašnji NSA analitičar. On dodaje da njeogovo mišljenje dijele mnogi.

"Volio bih mu staviti metak u glavu", rekao je jedan zvaničnik Pentagona, bivši oficir specijalnih snaga.

"Ne uživam u oduzimanju ljudskih života, ali Snouden je najveći izdajnik u američkoj istoriji", dodao je on.

Diskusija o onome što je učinio Snouden je još u toku. Predsjedavajući Odbora za obavještajne poslove američkog Kongresa Majk Rodžers i njegov zamjenik Dač Rapersberger izjavili su nedavno da je Snouden doveo u potencijalnu opasnost vojne trupe SAD u inostranstvu, otkrivajući špijunske metode koje se sprovode.

Direktor FBI Džejms Kami rekao je da ljudi kao što su Snouden nisu uzbunjivači javnosti, pošto su listovi "Njujork tajms" i "Gardijan" zatražili da bude pomilovan i nagrađen umjesto što se protiv njega vodi sudski postupak za izdaju.

Prvi čovek FBI je istakao da Snouden ne može da se podvede pod uzbunjivača javnosti pošto NSA radi pod nadzorom Kongresa i ne sprovodi ništa ilegalno.

U krugovima obavještajaca, Snouden je ništa do izdajnik.

"Svakog dana proklinjemo njegovo ime. Većina sa kojima sam razgovarao kaže da njemu treba da se sudi i da bude obješen. Zaboravite suđenje. Samo ga objesite", kazao je za BuzzFeed jedan od njih.

Jedan obavještajac je za BuzzFeed iznio i jezivu fantaziju o Snodenovoj smrti.

"Kad bismo imali priliku, brzo bismo završili sa njim, kazao je on.

"Snouden bi opušteno šetao ulicama Moskve, vraćao se u stan iz kupovine namirnica, kada bi se o njega slučajno očešao neko od prolaznika. On ništa ne bi posumnjao, dok ne bi počeo da osjeća ošamućenost. Počeo bi da vjeruje da je to reakcija na lokalnu vodu. Kući bi stigao i ne sluteći ništa, a sljedeće što bi se desilo je da umire pod tušem".

BuzzFeed piše da postoje naznake da SAD traže osvetu zbog onoga što je Snouden učinio. On od avgustra živi u Moskvi, na tajnoj lokaciji, bez vidljivih mjera sigurnosti, objavio je nedavno Vašington Post.

Obavještajci koji su za BuzzFeed govorili uz uslov da im se garantuje anonimnost, kazali su da očekuju da neko realizuje njihovu želju za osvetom.

Tajni podaci koji su u posjedu Snoudena najvećim dijelom se odnose na vojne operacije američke vojske, saopštili su zvaničnici SAD.

Bonus video: