Analiza WEF-a

Jaz između bogatih i siromašnih prijeti oporavku svjetske ekonomije

Iako podaci ukazuju na oporavak svjetske privrede, prije svega u SAD i EU, cijena globalne finansijske krize neće nestati preko noći
0 komentar(a)
Beskućnik, Foto: Shutterstock
Beskućnik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2019. 17:33h

Jaz između bogatih i siromašnih će najvjerovatnije biti najveća opasnost za svjetsku ekonomiju narednih godina, naveo je Svjetski ekonomski forum.

Forum čije godišnje okupljanje zvanično počinje u srijedu, naveo je da nejednakost u prihodima poslije svjetske finansijske krize predstavlja "najvjerovaniji rizik koji će izazvati svjetske posljedice u sljedećoj deceniji".

"Izgubljena generacija" mladih bi mogla da omete oporavak i postakne socijalna previranja, pošto se generacije sazrele u prvoj deceniji 21. vijeka suočavaju s nezaposlenošću i neizvjesnošću, što može otežati njihovo nastojanje da izgrade svoju budućnost, navodi se u studiji "Globalni rizici 2013" u kojoj su sakupljeni doprinosi 700 stučnjakca iz cijelog svijeta.

Iako podaci ukazuju na oporavak svjetske privrede, prije svega u SAD i Evropskoj uniji, cijena globalne finansijske krize neće nestati preko noći.

Nezaposlenost među mladima poseban problem

U velikom broju zemalja, posebno onih koje su na bile najizloženije evropskoj dužničkoj krizi, nezaposlenost među mladima je ogromna - Grčka i Španija bilježe skoro 60 odsto nezaposlenosti među ljudima mlađima od 25 godina.

Pored toga što nezaposlenost među mladima utiče na primanja domaćinstava i ograničava potrošnju, ona ih takođe lišava mogućnost da steknu znanja i radno iskustvo što guši dugoročne potencijale i povećava tenzije u društvu, ali i među generacijama.

Svjetski ekonomski forum u svom izvještaju kao rizike po svjetsku privredu navodi i vremenske nepogode, sajber-napade, kao i značajno opadanje kvaliteta i količine dostupne pijaće vode.