SAD: Smrtna kazna izvršena novom injekcijom

Megvajerov advokat Alen Bonert je rekao da se zatvorenik, prema riječima osoba koje su prisustvovale pogubljenju, četiri minuta borio da uhvati vazduh
65 pregleda 14 komentar(a)
Denis Megvajer, Foto: Beta/AP
Denis Megvajer, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.01.2014. 21:12h

Muškarac osuđen za silovanje i ubistvo trzao se i borio za vazduh tokom pogubljenja u Ohaju, koje je trajalo 15 minuta, pri čemu je prvi put u Sjedinjenim Državama primijenjena smrtonosna injekcija sa dva sastojka.

Advokati Denisa Megvajera (53) su uoči pogubljenja upozorili da bi eksperimentalna kombinacija sedativa midazolam i analgetika hidromorfon mogla dovesti do nedovoljnog dotoka vazduha u pluća i osjećaja gušenja.

Reporter agencije Asošiejtid pres, koja šalje novinara na svako pogubljenje u SAD, napisao je da je Megvajer "nekoliko puta izgubio dah tokom oduženog pogubljenja“.

"Bila je to jedna od najdužih egzekucija od kada je Ohajo nastavio izvršenje smrtne kazne 1999. Megvajerov stomak se podizao i spuštao nekoliko puta dok je otvarao i zatvarao usta.“

Megvajerov advokat Alen Bonert je rekao da se zatvorenik, prema riječima osoba koje su prisustvovale pogubljenju, četiri minuta borio da uhvati vazduh. U jednom momentu je pokušao da ustane, okrenuo glavu prema članovima porodice i razgovarao sa njima. Jedan od očevidaca je tu scenu opisao kao „jezivu“.

Članovi Megvajerove porodice su plakali, a jedan muškarac je rekao „kako je moglo da traje ovako dugo“, prenio je „Dejli njuz“.

"Trenutno se ovo pogubljenje može smatrati samo kao propali, bolni eksperiment države Ohajo. Narod države Ohajo bi trebalo da bude zapanjen onim što je ovdje danas učinjeno u ime svih nas.“

Megvajer, osuđen je na smrt zbog silovanja i ubistva Džoj Stjuart 1989. Djevojka je tada imala 22 godine i bila je u sedmom mjesecu trudnoće. Umrla je i njena nerođena beba.

Ohajo je primoran na korištenje kombinacije midazolam – hidromorfon zbog nedostatka pentobarbitala, koji je uvozio iz Danske, ali je Evropska unija zabranila izvoz ljekova koji bi mogli biti korišćeni za izvršenje smrtne kazne.

Bojkot na nivou EU je počeo da se osjeća u 32 države koje i dalje sprovode smrtnu kaznu.

Korištenju midazolama kao alternativnog medikamenta oštro se protive vodeći ljekari u SAD. Džoel Zivot, medicinski direktor odsjeka za kardio-grudnu i vaskularnu hirurgiju Medicinskog fakulteta Emori u Atlanti i protivnik upotrebe anestetika u smrtonosnim injekcijama, kaže da je upotreba midazolama u pogubljenjima "zapanjujuća i neetična" i da bi "javnost trebalo da se zabrine zbog toga što se ljekovi koji im pomažu koriste za ubijanje ljudi".

Grupa za ljudska prava Ripriv (Repreive), koja je imala ključni uticaj na evropski bojkot, optužila je Ohajo i Floridu da prave zalihe midazolama na štetu medicinskih službi.

Bonus video: