Lavrov: Nemamo tajni plan za Siriju

Poslije razgovora sa Zarifom, Lavrov je izjavio da Teheran treba da bude dio napora za okončanje rata u Siriji u kome je do sada poginulo preko 120.000 ljudi
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.01.2014. 11:58h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da je "neizbježno" da Iran učestvuje u bilo kom rješenju za okončanje građanskog rata u Siriji.

Lavrov je ovo izjavio danas poslije sastanka sa iranskim ministrom spoljnih poslova Džavadom Zarifom u Moskvi.

Zarifom i njegov sirijski kolega Valid Mualem stigli su danas u Moskvu da razgovaraju o situaciji u Siriji uoči mirovne konferencije o toj zemlji, takozvane Ženeve Dva, koja počinje 22. januara u Švajcarskoj.

Poslije razgovora sa Zarifom, Lavrov je izjavio da Teheran treba da bude dio napora za okončanje rata u Siriji u kome je do sada poginulo preko 120.000 ljudi.

Iranski ambasador u Moskvi rekao je za agenciju Interfaks da se danas očekuje trojni sastanak ministara, dok će se Mualem sutra sastati s Lavrovim.

"To ne znači da mi imamo trojni projekat", rekao je Lavrov na konferenciji za štampu sa Zarifom.

Rusija, koja je glavni saveznik Sirije, insistira da na mirovnoj konferenciji o Siriji učestvuje i Iran, čemu se Vašington protivi. UN, kao organizator konferencije, još nije saopštio da li će pozvati Iran.

"Uvjereni smo da će Rusija odigrati konstruktivnu ulogu kao što je to činila i ranije", izjavio je Zarif danas.

Lavrov je podvukao da konferencija Ženeva Dva treba da se zasniva na odredbama saopštenja iz Ženeve usvojenog 30. juna 2012. godine koji predviđa formiranje prelazne vlade u Siriji, i koji je do sada Iran odbacivao.

"Uvjereni smo da Iran treba da bude pozvan na konferenciju" u Švajcarskoj, izjavio je danas Lavrov.

Lavrov je dana, takođe, izjavio da Rusija, Iran i Sirija nemaju tajni plan za rješavanje sirijskog pitanja.

"Naše tri zemlje su daleko od jedinstvenog stava po pitanju sirijske krize, ali mi se zalažemo za to da Sirija treba da bude suverena država, da bude obezbijeđena teritorijalna cjelovitost Sirije, da budu zagarantovana jednaka svih etničkih, vjerskih i ostalih grupa koje žive u Siriji i da ona živi u miru i sigurnosti sa svojim komšijama".

Ministar je dodao da je Rusija isto kao i sirijski narod i Iran zainteresovana za to da se iskorijeni terorizam na sirijskoj teritoriji.

"To je naš zajednički stav i to je tačno ono što je zapisano u odluci SB UN i uključeno u rezoluciju 2118 i u Ženevski kominike".

Kada je u pitanju borba protiv terorizma koja sada izlazi u prvi plan, Rusija je uvek na tome insistirala i na sastancima G-8 rekao je Lavrov.

"Mi nemamo šta da krijemo, nemamo nikakav tajni plan. To je naš zajednički stav koji, naglašavam podržava čitava međunarodna zajednica".

Teheran odbija da prihvati saopštenje iz Ženeve jer bi prelazna vlada sa punim ovlašćenjima u kojoj bi bili pobunjenici i predstavnici vlasti mogla da skloni predsjednika Bašara al Asada sa čela drzave.

SAD smatraju da Iran treba apsolutno da prihvati političku tranziciju u Siriji ako želi da učestvuje na mirovnoj konferenciji.

Za danas je najavljen i sastanak Zarifa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Očekuje se da će Zarif u Moskvi takođe razgovarati o iranskom nuklearnom pitanju i vojnoj saradnji Rusije i Irana.

Bonus video: