Zapad bi da sarađuje sa Asadom

Sirijska vlada tvrdi da su je kontakirali predstavnici brojnih stranih država povodom problema sa teroristima
0 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.01.2014. 18:20h

Neke zapadne države koje su protiv Bašara al Asada, pregovaraju sa njegovom vladom o bezbjednosnoj saradnji, saopštila je Sirija. Ako se ispostavi da je tačno, to bi bio dokaz o porastu zabrinutosti Zapada zbog stranih ekstremista u redovima pobunjenika.

Najviše američke i francuske diplomate su saopštile da lično ne znaju za takve kontakte ali nisu demantovali da je do njih došlo.

Zapadne sile odavno retorički podržavaju sirijsku opoziciju ali je prošle godine došlo do zaokreta, pa su države počele da uskraćuju materijalnu pomoć pobunjenicima

"Volstrir žurnal" je u utorak objavio da su francuske i španske obavještajne službe kontakirale Asadovu vladu. Francuski mediji su objavili slične izvještaje.

"Neću precizirati (koje su države), ali su predstavnici mnogih posjetili Damask", rekao je Mekdad u intervjuu za BBC.

Bilo kakav nagovještaj da zapadne države pregovaraju sa Asadovom vladom mogao bi komplikovati njihov odnos sa opozicionim grupama, koje imaju podršku SAD i Evrope, te sa bogatim državama Zaliva koje finansiraju pobunjenike.

Na pitanje o izvještaju, američki državni sekretar Džon Keri je odgovorio da ne zna za takve kontakte.

"Ne znam ništa o tome. Svakako ne uz moju podršku ako je bilo kontakata te vrste", rekao je novinarima u Kuvajtu.

Francuski ministar spoljnih poslova je odbio da komentariše, ali je kazao da ima „isti stav“ kao Keri. Francusko ministarstvo odbrane je odbilo da komentariše.

Francuski list "Figaro" je u decembru objavio da su pripadnici spoljne obavještajne službe DGSE u decembru boravili u Damasku radi razgovora o saradnji povodom problema sa teroristima. Odgovor Damaska je bio da će pristati ukoliko Francuska ponovo otvori ambasadu, objavio je list.

"Volstrit žurnal" je, pozivajući se na diplomate i zvaničnike upoznate sa situacijom, objavio da francuske i španske obavještajne agencije od novembra razgovaraju sa vladinim zvaničnicima u Damasku

Američka CIA je takođe odbila da to komentariše. Zvaničnici u Španiji i Njemačkoj nisu reagovali.

Zapadne sile odavno retorički podržavaju sirijsku opoziciju ali je prošle godine, podsjeća Rojters, došlo do zaokreta, pa su države počele da uskraćuju materijalnu pomoć pobunjenicima kada su grupe povezane sa Al Kaidom preuzele kontrolu u pobunjeničkim oblastima.

Zapadne države brine to što se u redovima pobunjenika nalaze strani islamski ekstremisti, koji su došli u Siriju da bi se pridružili gotovo trogodišnjoj borbi za zbacivanje Asada.

"Iskreno govoreći, raspoloženje se promijenilo,“ rekao je Mekdad. „Mnoge od tih država su nas kontakirale radi koordinacije bezbjednosnih mjera".

Sirijska novinska agencija SANA je objavila juče da je Asad u razgovoru sa šefom diplomatije Irana, njegovog glavnog saveznika, „upozorio da je opasnonost od vehabijskog razmišljanja postala prijetnja za čitav svijet a ne samo za države tog regiona“.

"Volstrit žurnal" je u utorak, pozivajući se na diplomate i zvaničnike upoznate sa situacijom, objavio da francuske i španske obavještajne agencije od novembra razgovaraju sa vladinim zvaničnicima u Damasku.

Britanski i francuski zvaničnici kažu da se stotine njihovih građana bori u Siriji protiv pobunjenika.

Posebnu zabrinutost izaziva Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL), ogranak Al Kaide, predvođen strancima prekaljenim u gerilskim ratovima u Iraku, Čečeniji i Libiji.

U izvještaju Slobodne sirijske armije pripremljenom za američki Stejt department, čije djelove je objavio „Vašington post“, navodi se da ISIL ima okosnicu od 5.500 stranih boraca, uključujući 250 Čečena u Alepu i 17.000 lokalno regrutovanih.

Rojters je javio da se posljednjih nedjelja druge pobunjeničke grupe, uključujući islamiste, okreću protiv ISIL u borbama koje su odnijele stotine života.

EK za snažnije mjere protiv ekstremizma

Evropska komisija je pozvala na snažnije, koordinisane akcije u borbi protiv rastuće prijetnje od političkog ekstremizma u Evropi.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom upozorila je da se premalo članica Evropske unije u pravoj mjeri hvata u koštac sa tom prijetnjom i ocijenila da su Uniji potrebne „snažne, preventivne mjere u borbi protiv ekstremizma u svim njegovim oblicima“.

Malmstrom i drugi evropski komesari žele da 28 članica EU djeluje u deset oblasti, među kojima su i stvaranje široke „baze znanja“ kako bi se dijelila najbolja iskustva u borbi protiv političkog ekstremizma, podrška za „izlazne strategije“ kako bi se pomoglo ljudima da napuste potencijalno nasilne grupe, kao i upotreba interneta protiv ekstremističke propagande.

EK je najavila da namjerava da izdvoji do 20 miliona eura na sprovođenje tih programa.

Bonus video: