NSA postavila softvere u skoro 100.000 kompjutera u svijetu

NSA je nekoliko godina koristila radio talase koji mogu da se prenose sićušnim kružnim pločama i USB karticama
0 komentar(a)
Kompjuter, Foto: Shutterstock
Kompjuter, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.01.2014. 08:50h

Američka Nacionalna služba za bezbjednost (NSA) postavila je softvere u skoro 100.000 kompjutera širom svijeta, ali ne i u SAD, što im je omogućavalo da špijuniraju te mašine, piše "Njujork Tajms".

List se u izvještaju o tajnim tehnologijama upotrebe radio talasa radi pristupa kompjuterima koje druge zemlje pokušavaju da zaštite od špijuniranja i sajber napada, poziva na dokumenta NSA, kompjuterske stručnjake i američke zvaničnike, prenijela je agencija AP.

NSA je nekoliko godina koristila radio talase koji mogu da se prenose sićušnim kružnim pločama i USB karticama ubačenim u kompjutere.

NSA je to smatrao "aktivnom odbranom" i koristio je tehnologiju da bi nadzirao prije svega kinesku ali i rusku vojsku, narko kartele, trgovinske institucije u Evropskoj uniji i ponekad američke partnere u borbi protiv terorizma, kao što su Saudijska Arabija, Indija i Pakistan.

Dio programa nadziranja koji je sprovodila NSA objelodanio je u ljeto 2013. godine odbjegli analitičar NSA Edvard Snouden, što je dovelo do osuda i zategnutih diplomatskih odnosa SAD sa velikim brojem zemalja koje su bile mete špijuniranja.

Američki predsjednik Barak Obama je obećao da će razmotriti i donijeti mjere kojim bi se ograničio program nadziranja koji sprovodi NSA.

Bonus video: