Tunis: Tri godine od arapskog proljeća, demokratija i dalje daleko

Tu sjevernoafričku državu je, poslije promjene vlasti prije tri godine, zahvatio talas džihadskog nasilja, socijalni neredi i dvije političke krize.
83 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2014. 12:42h

Tunis danas skromnom ceremonijom obilježava treću godišnjicu "arapskog proljeća", u vrijeme kada u zemlji vlada zabuna oko roka za dugoodlagano usvajanje novog ustava.

Predsjednik Tunisa Monsef Marzuki, odlazeći premijer Ali Larajed, budući predsjednik vlade Mehdi Žoma i drugi zvaničnici prisustvovali su ceremoniji u sjedištu vlade u glavnom gradu Tunisa, prenio je AFP.

Kasnije danas se očekuju i protesti u Aveniji Habiba Burgibe, epicentru masovnih demonstracija kojima je 14. januara 2011. godine svrgnut dugogodišnji lider Zin el Abidin Ben Ali i koje su podstakle talas sličnih pokreta, pod nazivom "arapsko proljeće", i u drugim zemljama sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Iako je bilo predviđeno da novi ustav Tunisa bude usvojen na treću godišnjicu svrgavanja Ben Alija, glasanje je ponovo odloženo iz razloga što trećina članova ustava tek treba se razmatra, poslije dvonedjeljne debate u parlamentu, tokom koje su poslanici odbacili neke ključne odredbe.

U Tunisu do kraja sedmice treba da bude formirana tehnokratska vlada, koju će predvoditi Žoma, bivši ministar industrije, i koja treba da upravlja zemljom do novih izbora.

Premijer Tunisa, Mehdi Žoma (foto: Reuters)

Žoma je imenovan prošle sedmice, u okviru dogovora za prevazilaženje političke krize izazvane ubistvom jednog opozicionog parlamentarca i poslije povlačenja s vlasti umjerene islamističke partije Enahda, koja je pobijedila na prvim demokratskim izborima u Tunisu u oktobru 2011.

Tu sjevernoafričku državu je, poslije promjene vlasti prije tri godine, zahvatio talas džihadskog nasilja, socijalni neredi i dvije političke krize.

U junu 2012. godine su izbili nasilni protesti zbog izložbe koja je, navodno, bila uvredljiva po islam. Vlada je za nemire optužila salafiste i pristalice svrgnutog predsjednika.

Protesti protiv aktuelne vlasti Tunisa u gradu Kaserin, na zapadu zemlje (foto: Reuters)

U septembru je četvoro ljudi ubijeno u sukobima ispred američke ambasade u Tunisu, koji su izbili tokom protesta zbog antiislamskog filma.

Prošle godine su ubijena dva istaknuta lidera opozicije, Šokri Belaid i Muhamed Brahmi, što je ponovo izazvalo talas demonstracija, a učestali su i štrajkovi i protesti zbog nezadovoljstva socijalnom situacijom.

Marzuki je sinoć priznao da rukovodstvo zemlje nije uspjelo da ispuni nade naroda.

"Daleko smo od ostvarenja ciljeva revolucije", rekao je on, ali je napomenuo da su očuvane sloboda i bezbjednost.

Ben Ali, koji je bio na vlasti 23 godine, prvi je arapski lider svrgnut u "arapskom proljeću".

Galerija

Bonus video: