Pale cijene nafte

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u februaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 35 centi na 92,37 dolara po barelu
0 komentar(a)
Nafta, Foto: Shutterstock
Nafta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.01.2014. 09:11h

Cijene nafte su danas pale zbog zabrinutosti da će razočaravajući podaci o zaposlenosti u SAD uticati na tražnju u najvećoj svjetskoj privredi.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u februaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 35 centi na 92,37 dolara po barelu, dok je ista količina sjevernomorske nafte tipa "brent" na tržištu u Londonu koštala 107,07 dolara, odnosno 18 centi manje nego na kraju prošlonjedeljnog poslovanja, prenosi Frans pres.

U američkoj ekonomiji je u decembru otvoreno svega 74.000 novih radnih mjesta, najmanje u posljednje tri godine, ali je ukupna stopa nezaposlenosti nastavila da pada, spustivši se na 6,7 sa sedam odsto iz novembra. Nivo zapošljavanja, pomno praćen pokazatelj zdravlja privrede, značajno je podbacio u odnosu na očekivanja analitičara, koji su predvidjali 197.000 novih radnih mjesta.

Prošlomjesečna stopa nezaposlenosti od 6,7 odsto najniža je od oktobra 2008, ali je do pada nezaposlenosti došlo prije svega zbog toga što su mnogi Amerikanci prestali da traže posao, a vlada u nezaposlene računa samo građane koji aktivno traže posao. Zdravlje američke privrede ključni je faktor koji utiče na cijene sirove nafte, budući da su SAD najveći svjetski potrošač nafte.

Cijene nafte pod pritiskom su i nakon što su predstavnici međunarodne zajednice sinoć uspješno priveli kraju razgovore o primjeni sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Prema ranije postignutom sporazumu, Iran se obavezao da smanji program obogaćivanja urana kako bi se otklonile sumnje da namjerava da proizvede nuklearno oružje, a za uzvrat će mu biti ublažene sankcije.

Bonus video: