Blokada Bangkoka, Zonjo sa demonstrantima

Demonstranti su na sebi imali majice sa ispisanim sloganima - "Blokada Bangkoka" i "Tajlandski ustanak 2014", prenosi AFP.
67 pregleda 41 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2014. 14:12h

Na desetine hiljada anti-vladinih demonstranata okupiralo je danas najvažnije saobraćajnice u glavnom gradu Tajlanda, Bangkoku, kako bi ostvarili svoju prijetnju i izveli potpunu blokadu grada.

Riječ je o kulminaciji protesta protiv vlade premijerke Jingluk Šinavatre, čiju ostavku već duže vrijeme traže demonstranti, kojima se, sudeći prema slikama objavljenim na njegovoj stranici na Facebook-u pridružio i Zoran Marković Zonjo, član organizacije The Books of Knjige, muzičar i reditelj.

Demonstranti traže i formiranje "narodnog vijeća" koje će nadzirati sprovođenje reformi do novih izbora koji bi, prema njihovom planu, trebalo da budu održani za oko godinu dana do 18 mjeseci.

Na hiljade demonstranata izašlo je na ulice i blokiralo glavne raskrsnice u Bangkoku, uključujući i onu ispred najvećeg šoping mola u kome je podmetnut požar tokom tragičnih političkih nereda 2010. godine.

Demonstranti su na sebi imali majice sa ispisanim sloganima - "Blokada Bangkoka" i "Tajlandski ustanak 2014", prenosi AFP.

Oni su zaprijetili da će držati grad u blokadi sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a, prema prethodnim najavama, to bi moglo da potraje i do 20 dana.

Opozicija je najavila da će održavati proteste širom grada, sprečavati vladine službenike da dođu do radnih mesta, ukinuti struju i vodu vladinim ustanovama, a "tvrda linija" prijeti i da će blokirati rad berze u Bangkoku i službe za kontrolu aviosaobraćaja.

Policija je saopštila da je 12 bolnica, 28 hotela, 24 škola i pet vatrogasnih stanica trenutno pogođeno blokadom.

Blokada višemilionskog Bangkoka izazvala je paničnu kupovinu životnih namirnica stanovnika, a i američka ambasada u tom gradu je savetovala da se naprave zalihe hrane, vode i ljekova za naredne dvije sedmice.

Demonstranti traže da Jingluk u narednih nekoliko dana podnese ostavku i suprotstavljaju se održavanju parlamentarnih izbora 2. februara jer vjeruju da bi oni samo vratili njene političke saveznike na vlast ukoliko se prvo ne sprovedu reforme.

Iz vlade je danas saopšteno da je premijerka pozvala lidere opozicije da razmisle o predlogu Izborne komisije da se odloži održavanje izbora, prenosi Rojters.

Demonstrant drži novac koji je spreman da donira lideru protesta Sutepu Taugsubanu (foto: Reuters)

Ministri su do sada tvrdili da je nemoguće odložiti održavanje izbora, ali Izborna komisija je saopštila da bi oni ipak mogli da se odlože, a jedan član tog tijela je predložio da izbori budu pomjereni za 4. maj.

Poznavaoci prilika u toj zemlji strahuju da su protesti došli do tačke "sa koje nema povratka" i da tek slijedi dramatičan razvoj događaja. Tako je na protestima prije dva dana došlo do ranjavanja sedam osoba, a policija nije još utvrdila ko je otvorio vatru na demonstrante.

Protesti na Tajlandu su poslednje poglavlje u nekoliko godina dugoj političkoj krizi koja je izbila posle državnog udara 2006. u kome je zbačen sa vlasti premijer Taksin Šinavatra, stariji brat sadašnje premijerke.

Demonstranti optužuju milijardera da on kontroliše vladu svoje sestre iz egzila u Dubaiju.

Pristalice vlade najavili su za danas skupove podrške na sjeveru zemlje, snažnom uporištu birača premijerke Jingluk.

Galerija

Bonus video: