Ovo su najskuplje jahte na svijetu

Predstavljamo vam kolekciju najskupljih i najluksuznijih jahti koje posjeduju oni koji imaju i više nego dovoljno novca i vremena za trošenje
804 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2018. 18:56h

Period je kad se mnogi od nas raduju moru, vole da plivaju, sunčaju se, sve to posmatraju iz neke hladovine ili se otisnu na talase na iznajmljenoj pedalini, skuteru ili možda sopstvenom čamcu.

Međutim, danas se nećemo baviti običnim ljudima, već onim akoji u moru uživaju na najraskalašniji način. Predstavljamo vam kolekciju najskupljih i najluksuznijih jahti koje posjeduju oni koji imaju i više nego dovoljno novca i vremena za trošenje.

1. “History Supreme”

vlasnik: nepoznat; cijena: 3 milijarde eura

Prva na listi je jahta “History Supreme”. Dizajnirao je Britanac Stjuart Hjuz, a izgradnja je trajala tri godine. Kupio je anonimni biznismen iz Malezije! Vrijedna je čak tri milijarde eura, što nije čudno ako znamo da je izrađena od 100 tona zlata i platine. Od ovih plemenitih metala napravljeno je sve, od korita broda, do pribora za obedovanje. Zapanjujuće!

2. “Eclipse”

vlasnik: Roman Abramovič; cijena: 1,3 milijarde eura

Roman Abramovič poznat je po svom luksuznom životnom stilu, pa ne iznenađuje činjenica da baš on posjeduje najskuplju jahtu na svijetu. Ova megajahta probila je sve prethodne rekorde i po pitanju veličine i po pitanju cijene. Njena izgradnja trajala je dvije godine, koštala je 800 miliona dolara, a rezultat je vodeni kolos, sa bazenom koji oko sebe ima Havana bar, a tu su i dva heliodroma, 20 vodenih džetova, bioskop, biblioteka, velnes centar i master apartman od 500 m2.

Kako bi se pobrinuli za bezbjednost putnika tokom dugih krstarenja, inženjeri su ovoj jahti dali i sistem detekcije projektila, u kombinaciji sa podvodnim izlazom u slučaju opasnosti. Takođe, ona ima devet paluba, pri čemu svaka ima svoj sigurnosni izlaz, što je čini i najbezbjednijom jahtom na svijetu. Kapacitet joj je 30 putnika, koje opslužuje čak 70 članova posade. Godišnje održavanje ove jahte košta 50 miliona eura.

3. “Dilbar”

vlasnik: Ališar Usmanov; cijena: 520 miliona eura

Jahta koja je u vlasništvu ruskog magnata čelika Ališara Usmanova, konstruisana je 2005.godine i nazvana je po njegovoj majci. Stilizovao je poznati dizajnerski tandem Lurson i Tim Hejvud. Na njoj može da se baškari 20 putnika, uz 47 članova posade, aima đakuzi, bazen i heliodrom.

Brzina krstarenja je 18,4 čvora, a maksimalna brzinu 21 čvor. Specifični motor ima dualni sistem propelera, a izduvni sistem ima posebne filtere koji sprečavaju ulazak nečistoća.

4. “Dubai”

vlasnik: šeik Mohamed bin Rašid Al Maktoum; cijena: 350 miliona eura

Ova jahta nekada je nosila titulu najveće i najskuplje mega jahte. Njen vlasnik, šeik Maktoum naručio je 2001. godine, a isporučena mu je 2006. Pogodnosti uključuju heliodrom, prostranu trpezariju, stakleno stepenište koje povezuje VIP apartmane i sobe za goste, liftove koji olakšavaju pristup brojnim nivoima, kao i više elegantno uređenih salona za opuštanje, relaksaciju i druženje.

Ona se najviše zadržava u vodama Zaliva, a njen veći dio je zatvoren i klimatizovan, kako bi se gostima omogućilo uživanje u putovanju i tokom onih najtoplijih i najvrelijih dana.

5. “Rising Sun”

vlasnik: Dejvid Gefen; cijena: 200 miliona eura

Jahta “Rising Sun” (izlazeće sunce) nekada je bila u vlasništvu Lerija Elisona, direktora korporacije Oracle. Duga je 138 metara, a ima smještajni kapacitet za 16 putnika. Sa ukupnim prostorom od oko 1.000m2, ova luksuzna jahta ima košarkaški teren na palubi, koji se lako transformiše u funkcionalni heliodrom, vinski podrum, bazen i bioskopsku halu.

Takođe, ona ima i prostor za podmornicu, ukoliko putnici moraju brzo da napuste brod. Inače, samo održavanje ove luksuzne jahte košta oko 13 miliona godišnje, i to bez specijalnih tretmana i dodataka.

Galerija

Bonus video: