Izrael: Građani odali posljednju poštu Arijelu Šaronu, sahrana u ponedjeljak

Šaron će biti sahranjen na svom ranču Javor, u pustinji Negev na jugu Izraela, a sahrana će biti otvrena za javnost, na zahtjev Šaronovih sinova Gilada i Omrija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2014. 19:06h

Izrael se priprema za sahranu bivšeg izraleskog premijera Arijela Šarona, planiranu za sjutra, nakon što mu je danas popodne hiljade Izraelaca odalo posljednju poštu ispred zgrade parlamenta Kneseta u Jerusalimu gdje mu je tijelo bilo izloženo.

Molitve su danas bile izrečene nad Šaronovim kovčegom i zastave su bile spuštene na pola koplja, a predsjednik Izraela Šimon Peres položio je vijenac i stajao u tišini kraj odra.

Šaron će biti sahranjen na svom ranču Javor, u pustinji Negev na jugu Izraela, a sahrana će biti otvrena za javnost, na zahtjev Šaronovih sinova Gilada i Omrija.

Prethodno će se održati komemoracija u Knesetu počev od 9.30 sati, na kojoj će govoriti Peres, premijer Benjamin Netanjahu, predsjednik Kneseta Juli Edelštajn, američki potpredsjednik Džo Bajden i bivši britanski premijer Toni Bler.

Šaronovi sinovi će izgovoriti molitvu za mrtve - kadiš za svog oca. Na komemoraciju će takođe doći ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i njegov njemački kolega Frans Valter Štajnmajer kao i češki premijer Jirži Rusnok.

Poslije ceremonije pogrebna procesija i vojni konvoj krenuće ka ranču, gdje će Šaron biti sahranjen u 14 sati kraj svoje pokojne supruge Lili, uz vojne počasti.

Na putu za ranč procesija će se zaustaviti u Latrunu, gdje će se održati specijalna komemoracija Generalštaba izraelske vojske za bivšeg generala Šarona.

I ova ceremonija će biti otvorena za javnost. Policija će razmjestiti 800 oficira, graničnih policajaca i dobrovoljaca da obezbjeđuju sahranu.

Oni će biti raspoređeni u tri kruga oko mjesta sahrane, koja je označena kao nacionalni događaj i nazvana "anemone", po cvijeću koje raste na brdu gdje će Šaron biti sahranjen.

Građani su neizmjerno tužni zbog Šaronove smrti (foto: Reuters)

Prvi krug će biti najbliži grobu i kroz njega građani neće moći da prođu. On će štititi Šaronovu porodicu, političare i članove bezbjednosnog establišmenta.

Drugi krug će se protezati desetine metara odatle i biće otvoren za javnost . Procjenjuje se da će moći da primi oko 10.000 ljudi.

Policija je saopštila da je spremna i za mogućnost terorističkog napada.

Još na vijest o Šaronovoj smrti u subotu podginuta je pripavnost hitne pomoći i njena vozila i helikopter će pratiti pogrebnu procesiju od Jerusalima do ranča.

Vojna policija biće razmještena kraj naselja oko pojasa Gaze, navode izraelski mediji.

Šaron je umro u 86-oj godini nakon što je punih osam godina bio u komi, u koju je pao poslije moždanog udara i nikada se nije povratio.

On je jedan od legendarnih i najkontroverznijih izraelskih lidera, čiju su smrt Palestinci slavili, a slično je reagovao i čitav muslimanski svijet, kako su prenijeli izraelski mediji.

Šaron, poznat po nadimku buldožer, bio je gigant izraelske vojne i političke scene, navode poznavaoci prilika. Bio je na vrhuncu političke moći kada je doživio moždani udar.

Nekoliko mjeseci prije toga naredio je unilateralno povlačenje izraelske vojske i jevrejskih naseljenika iz pojasa Gaze s ciljem da smanji napetost u odnosima s Palestincima.

Vjeruje se da je bio na putu da bude ponovo izabran za premeijra i da je bio spreman za dodatno povlačenje sa Zapadne obale, kada se razbolio.

Pamti se i po tome što je 1999. godine kao šef diplomatije odbio da podrži bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije od strane NATO.

Galerija

Bonus video: