FIFA podržala gej fudbalere, Hiclšperger oduševljen reakcijama

Hiclšperger, koji je 52 puta nosio dres reprezentacije Njemačke, postao je prvi poznatiji fudbaler u istoriji koji je javno priznao da je homoseksualac
85 pregleda 4 komentar(a)
Tomas Hiclšperger, Foto: Www.independent.co.uk
Tomas Hiclšperger, Foto: Www.independent.co.uk
Ažurirano: 11.01.2014. 17:58h

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) izrazila je podršku njemačkom fudbaleru Tomasu Hiclšpergeru koji je prije nekoliko dana obznanio da je homosekualac.

Hiclšperger, koji je 52 puta nosio dres reprezentacije Njemačke, postao je prvi poznatiji fudbaler u istoriji koji je javno priznao da je homoseksualac.

Inače, 31-godišnji bivši veznjak je svoju seksualnu orijentaciju objavio u intervjuu za list "Die Zeit".

Podršku su mu nakon toga pružile brojne osobe, a među njima i FIFA, kao i njen predsjednik Sep Blater.

"Nažalost, predrasude u fudbalu još postoje. FIFA naporno radi na tome da ukloni te predrasude, te se nada da će Tomasova izjava ohrabriti druge osobe na taj potez i pobuditi veće razumijevanje među drugim sportašima", navodi se u saopštenju FIFA-e.

Inače, FIFA se godinama bori protiv raznih vrsta diskriminacija, uključujući i seksualnu orijetaciju.

Hiclšperger oduševljen reakcijama

Hiclšperger je izjavio da je razmišljao da objavi da je homoseksualac dok je još igrao, ali to nije učinio zbog savjeta svojih prijatelja te da je oduševljen reakcijama koje su većinom, kako je kazao, pozitivne i veoma emotivne.

„Znao sam da će to biti velika vijest, ali sam to shvatio da je zaista tako. Pitao sam prijatelje prije nekoliko godina o tome da li da objavim da sam homoseksualac, ali su me savjetovali da spustim glavu i igram fudbal, i zato sam čekao do sada da to otkrijem“, rekao je Hiclšperger u intervjuu za BBC.

"Što više profesionalnih sportista priča o svojoj seksualnosti, to je bolje", rekao je Tomas

„Što više profesionalnih sportista priča o svojoj seksualnosti, to je bolje. U ovom trenutku nema nijednog gej fudbalera koji je aktivan, tako da je vladajućim tijelima teško da se nose sa tim. Pretpostavljam da će sačekati da se neko oglasi i potom reagovati“, istakao je bivši njemački fudbaler.

Uprkos velikoj popularnosti fudbala, samo nekolicina fudbalera je priznalo da su gej. Prije Hiclšpergera to su učinila samo trojica i to po završetku profesionalnih karijera.

Tokom karijere, Hiclsperger je igrao za Aston Vilu, Štutgart, Lacio, Vest Hem, Volfsburg i Everton.

Bonus video: