Osjetan rast

Bitkoin opet iznad 1.000 dolara

Vrijednost bitkoina zavisi od toga koliko je prihvaćen kao sredstvo plaćanja, a prije godinu dana, kad su imali vrlo plitko tržište, cijena mu je iznosila tek 13 dolara
0 komentar(a)
Bitkoin, Foto: Www.salon.com
Bitkoin, Foto: Www.salon.com
Ažurirano: 07.01.2014. 21:08h

Vrijednost virtuelne valute bitkoina se oporavila, i ponovo probila 1.000 američkih dolara, prenosi zagrebački "Večernji list".

Virtuelna valuta je početkom decembra dostigla apsolutni rekord sa 1.238 dolara vrijednosti, nakon čega je pala na samo 640 dolara, usljed toga što je kinesko onlajn tržište prestalo da prihvata bitkoin.

Vrijednost bitkoina se, međutim, oporavila i ponovo probila 1.000 američkih dolara, nakon što je Zinga, pružilac usluga društvenih igara na mobilnim platformama i internetu, objavila da će ih prihvatati kao sredstvo plaćanja. Ta informacija je na onlajn mjenjačnici Mt.Goxu podigla vrijednost bitkoina na 1.045 dolara, javila je agencija Blumberg.

Bitkoin je prvi put probio vrijednost od 1.000 dolara krajem novembra i početkom decembra je dostigao apsolutni rekord sa 1.238 dolara vrijednosti. Bitkoin je, međutim, pao na samo 640 dolara vrijednosti, kinesko onlajn tržište prestalo da prihvata virtuelnu valutu.

Vrijednost bitkoina zavisi od toga koliko je prihvaćen kao sredstvo plaćanja, a prije godinu dana, kad su imali vrlo plitko tržište, cijena mu je iznosila tek 13 dolara.

U međuvremenu su bitkoinima počeli da se plaćaju brojni artikli - od igračaka do mobilnih telefona. Prognoze govore da će prihvaćenost digitalnog novca u budućnosti samo rasti.