"KRIVI su MEDIJI"

Kim Džong Un nije bacio tetka psima, lošu sliku o Sjevernoj Koreji briše i Denis Rodman

Priča koju su prvi objavili tabloidi iz Hong Konga, potom prenijeli zapadni mediji, izvorno je satirična objava sa kineske društvene mreže
111 pregleda 9 komentar(a)
Denis Rodman, Kim Džong Un, Foto: Worldnews.nbcnews.com
Denis Rodman, Kim Džong Un, Foto: Worldnews.nbcnews.com
Ažurirano: 06.01.2014. 18:35h

Vijesti da je Kim Džong Un svog tetka pogubio bacivši ga golog među gladne pse, zvučala je dovoljno uvjerljivo da se čitaoci uhvate na nju.

The Straits Times je prenio kako je Džang Song Taek, tetak vođe Sjeverne Koreje Kim Džong-Una, i nekadašnjeg drugog čovjeka u toj državi, ubijen na veoma okrutan i brutalan način zajedno sa svojim saradnicima.

Sjevernokorejski lider je ranije rekao da njegov tetak spada u "najveći ljudski šljam, čak gori i od psa" i da zbog toga zaslužuje smrt, čime je šokirao svjetsku javnost.

Ipak, priča koju su prvi objavili tabloidi iz Hong Konga, potom prenijeli zapadni mediji, navodo je izvorno satirična objava sa kineske društvene mreže.

Prema navodima analitičara, Džang Song Taek je, kako prenosi britanski Guardian, najvjerovatnije ubijen strijeljanjem.

Verzija o njegovom ubistvu prema kojem je bačem gladim psima pojavila se u kineskim tabloidima sredinom decembra, da bi je oko dvije nedjelje kasnije objavio The Straits Times, nakon čega su vijest preuzeli brojni svjetski mediji, među kojima NBC News, Daily Mail, New York Daily News, London Evening Standard.

Američki bloger Trevor Pauel objavio je u ponedjeljak da je vijest da je Kim Džong Un tetka bacio psima izvorno objavio Čoi Seongo, satiričar iz Kine, koji ima milione pratilaca na stranici Tencent Weibo, kineskom drugom po veličini mikroblog servisu. On je objavio kako su Džang Song Taek i pet njegovih saradnika goli bačeni među 120 lovačkih pasa koji su izgladnjivani tri dana. Prema njegovoj objavi, Kim je u prisustvu još oko 300 osoba, kineskih zvaničnika, posmatrao taj "spektakl", piše Guardian.

Sportska diplomatija

Ovih dana, i bivša košarkaška zvijezda Denis Rodman nastoji da pokaže da Sjeverna Koreja nije okrutna zemlja. On je ispunio obećanje i sa timom bivših košarkaša NBA lige otputovao u Sjevernu Koreju gdje će u srijedu odigrati prijateljsku utakmicu sa reprezentacijom Severne Koreje u Pjongjangu, povodom rođendana Kim Džong Una.

Sa Rodmanom je u Sjevernu Koreju otputovalo 11 košarkaša, među kojima su Keni Anderson, Klif Robinson i Vin Bejker. U timu su i Kreg Hodžis, Dag Kristi i Čarls Di Smit.

Posjetu Koreji, Rodman je nazvao "sportskom diplomatijom".

"Ne želim da postanem popularan ili da uzmem novac. Samo želim da spojim ljude, da spojim dvije zemlje. Nijedna zemlja na svijetu nije tako loša kao što se može pročitati u medijima za Sjevernu Koreju. Nisam političar, ne zanimaju me te stvari, ja sam sportista koji osjeća obavezu da uradi neku lijepu stvar, da ujedini ljude. Ne znam zašto me svi pitaju plašim li se što idem tamo. Moj život u Americi je mnogo puta bio ugrožen. Ja tamo imam prijatelje i Kimjeste moj prijatelj", kazao je Rodman.

Preporučujemo za Vas