Bangladeš: Na izbore izašlo samo 22 odsto, policija pucala na demonstrante

Premijerka Bangladeša odbila je da posluša zahtjev opozicije da podnese ostavku i da nestranačka prelazna vlada nadgleda izbore
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2014. 13:01h

Vladajuća partija u Bangladešu Liga Avami u ubjedljivom je vođstvu nakon izbora održanih u nedjelju koje su obilježili nasilje i bojkot opozicije.

Zbog toga je izlaznost bila samo 22 odsto.

Prema preliminarnim rezultatima izbora u Bangladešu, tokom kojih je ubijeno najmanje 18 ljudi, Liga Avami premijerke Šeik Hasine Vajed osvojila je 232 od ukupno 300 mandata.

Partija Jatija, koja je partner aktuelne vlade, prema preliminarnim rezultatima osvojila je 32 mandata.

Izlaznost birača bila je svega 22 odsto, što je značajno manje od 87 odsto koliko ih je glasalo na prošlim izborima, a zvaničnici su objasnili da su do slabe izlaznosti doveli nasilje i bojkot izbora od strane opozicije.

U Bangladešu je u nedjelju policija pucala na demonstrante, a opozicioni aktivisti su spalili više od 100 biračkih mjesta, na opštim izborima koje je opozicija bojkotovala, a međunarodna zajednica ocijenila kao pravi fijasko.

Premijerka Bangladeša Šeik Hasina Vajed odbila je da posluša zahtjev opozicije da podnese ostavku i da nestranačka prelazna vlada nadgleda izborni proces. Na to je opozicija odgovorila bojkotom izbora.

Takođe, opozicionari su organizovali napade, štrajkove i blokade saobraćaja, a u nemirima je u posljednjih nekoliko mjeseci poginulo najmanje 286 osoba.

Galerija

Bonus video: