Tramp tvrdio da snimak nije prepravljen i opet vrijeđao novinare: Biće još oduzetih akreditacija?

Tramp je ponovio optužbe protiv Akoste kojem je suspendovana akreditacija za izvještavanje iz Bijele kuće
0 komentar(a)
Džim Akosta, Donald Tramp, Foto: Reuters
Džim Akosta, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2018. 18:17h

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da snimak koji je proslijedila Bijela kuća o kontaktu članice osoblja i novinara Si-En-Ena (CNN) nije prepravljan i izgleda zaprijetio da će biti oduzete akreditacije i drugim novinarima.

Tramp tvrdi da je snimak koji je proslijedila portparolka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders prosto "uvećanje" i da "nije prepravljan".

"Niko nije manipulisao njim. I to je uvećanje", rekao je Tramp i potom napao novinara koji je postavio pitanje i rekao mu da je "neiskren".

Poređenje frejm po frejm snimka agencije Asošiejted pres incidenta s Trampove konferencije za novinare poslije izbora pokazuje da je na snimku koji je Sanders proslijedila ubrzan pokret ruke novinara CNN-a Džima Akoste kada je napravio kontakt s pripravnicom Bijele kuće koje je pokušala da mu uzme mikrofon.

Ubrzavanjem snimka djeluje da je Akostin gest opasniji.

Agencija Asošijeted pres navodi da je porijeklo snimka koji je proslijedila Sanders nepoznato, a da njegovo prosleđivanje predstavlja "novi niski nivo" administracije koje je već kritikovana da je spremna da daje neistinite tvrdnje.

Tramp je danas ponovio optužbe protiv Akoste kojem je suspendovana akreditacija za izvještavanje iz Bijele kuće.

"On je veoma neprofisionalan tip. Ne mislim da je pametna osoba ali je glasan", rekao je Tramp novinarima i dodao: "Morate se prema Bijeloj kući odnositi s poštovanjem. Morate se prema predsiedništvu odnositi s poštovanjem".

Tramp je rekao da nije odlučio da li će Akosti biti vraćena akreditacija i naznačio da bi i drugi novinari mogli ostati bez akreditacije. Tokom 20-minutnog razgovora s novinarima vrijeđao je neke izvještače - za jednog je rekao da je postavio "glupo pitanje", dok je jednoj novinarki rekao da je "veoma nepristojna" i da je "gubitnica".

Trampov posljednji napad na medije uslijedio je poslije zahtjeva nekoliko novinara i organizacija, među kojima je i Udruženje izvještača iz Bijele kuće, da se Akosti vrati akreditacija.

"Suštinska funkcija slobodnih medija u svakoj demokratiji je da nezavisno prikuplja informacije i izvještava u javnom interesu, što je pravo upisano u Prvi amandman. Snažno odbacujemo ideju da bilo koja administracija blokira pristup novinarima Bijeloj kući", rekla je šefica biroa agencija AP u Vašingtonu Džuli Pejs.

Sanders, koja nije navela odakle je video koji je proslijedila, navela je na Tviteru da snimak jasno pokazuje da je Akosta imao kontakt s pripravnicom. U saopštenju u kojem je najavila suspenziju akreditacije Akosti, ona je navela da Bijela kuća neće tolerisati da "novinar stavlja ruku na mladu ženu koja samo pokušava da radi svoj posao".

Bonus video: