Slaba izlaznost i nasilje obilježili izbore u Bangladešu

Premijerka šeik Hasina Vejed je odbila zahtjev opozicije da podnese ostavku i da nestranačka prelazna vlada nadgleda izborni proces
1 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2014. 21:05h

Vladajuća stranka u Bangladešu, Avami liga, na putu je da pobijedi na održanim parlamentarnim izborima koje je obilježilo nasilje, a u čiji ishod se nije sumnjalo s obzirom da ih je bojkotovala glavna opoziciona partija.

Glasalo se za manje od polovine od ukupno 300 poslaničkih mjesta. Zvanični podaci o odzivu još nisu dostupni, ali se procjenjuje da je glasalo manje od 30 odsto birača. Birališta su bila pod velikim obezbjeđenjem.

Premijerka šeik Hasina Vejed je odbila zahtjev opozicije da podnese ostavku i da nestranačka prelazna vlada nadgleda izborni proces.

Na to je opozicija odgovorila bojkotom izbora. Slaba izlaznost mogla bi povećati pritisak na premijerku da postigne kompromis sa opozicionom Nacionalističkom partijom Bangladeša (BNP) i održi nove izbore.

"Ovo je konačni znak protesta građana Bangladeša koji nam govori da su oni nezadovoljni kako se organizuju izbori u ovoj zemlji", kazao je Rojtersu Hosain Zilur Rahman, ekonomista i savjetnik bivše "privremene" vlade, zadužen za nadgledanje izbora.

Na dan izbora poginulo je 18 osoba u odvojenim incidentima, a zbog nereda, napada i paljenja izbornog materijala glasanje je prekinuto na više od 150 birališta. Opozicioni aktivisti su spalili više od 100 biračkih mjesta.

Policija je pucala na demonstrante kako bi ih spriječila da zauzmu jedno biračko mjesto u sjevernom dijelu Bangladeša, u oblasti Rangpur. U tom sukobu ubijene su dvije osobe.

U sličnom incidentu u oblasti Nilfamari, policija je otvorila vatru na dvadesetak demonstranata i ubila dvoje. Dnevni list „Daka dejli star“ naveo je da su četiri osobe koje su stradale u ta dva događaja bile pripadnici opozicione parije Džamat-e-Islami, islamističke partije, koja je u koaliciji sa BNP-om.

U nasilju stradao je i jedan zvaničnik izborne komisije koga su nožem izboli opozicioni aktivisti, navela je policija. U Satkaniji su napadnuti policajci, a članu jednog biračkog odbora polomljene su ruke. U Daki je eksplodiralo nekoliko bombi ručne izrade.

Opozicionari su takođe organizovali napade, štrajkove i blokade saobraćaja, a u nemirima je u posljednjih nekoliko mjeseci poginulo najmanje 286 osoba.

Očekuje se da će Hasina u toku ovog mjeseca formirati vladu. U posljednjih 22 godine, na mjestu premijera bila je ili Hasina ili njen ljuti protivnik, šef BNP-a Begum Haleda Zia.

Zategnutost između dvije najveće stranke, za koju nema znaka jenjavanja, podrila je legitimnost izbora i pojačava zabrinutost zbog ekonomske stagnacije i daljeg nasilja u ovoj siromašnoj zemlji od 160 miliona stanovnika.

Vozač Abul Kašem, pristalica BNP-a, uznemiren je zbog političke situacije.

"Ovo su samoubilački izbori jer neće donijeti mir zemlji“, kazao je Rojtersu ispred birališta u Daki.

Funkcionisanje tekstilne industrije Bangladeša, koja je vrijedna 22 milijarde dolara i čini 80 odsto ukupnog izvoza zemlje, poremećeno je blokadama puteva uoči izbora. Predstavnici BNP-a su kazali da će njihove pristalice održavati blokadu i pozvali na novi u seriji štrajkova koji počinju danas.

Međunarodna zajednica je izbore ocijenila kao pravi fijasko. Evropska unija, SAD i Velika Biritanija nisu poslale posmatrače jer izbore ne smatraju regularnim. Stejt Department je saopštio da je Vašington razočaran jer vodeće političke partije nisu uspjele da postignu dogovor da održe slobodne, fer i kredibilne izbore.

Galerija

Bonus video: