Obična varalica

Razotkriven Amerikanac Ej Džej Diken, koji je tvrdio da je ubio Bin Ladena

Diken zapravo nikada nije bio u vojsci, a po zanimanju je barmen. Uz to, u policiji ima dosije zbog kriminalne prošlosti.
5 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2014. 08:16h

Amerikanac Ej Džej Diken, koji je tvrdio da je pripadnik mornarice s najviše dodijeljenih ordena, kao i to da je lično ubio Osamu Bina Ladena i Pabla Eskobara, razotkriven je kao obična varalica nakon što je prevario investitore za nekoliko stotina hiljada dolara, javili su juče američki mediji.

Diken zapravo nikada nije bio u vojsci, a po zanimanju je barmen. Uz to, u policiji ima dosije zbog kriminalne prošlosti.

“On nije odjednom pričao te senzacionalnje priče. On bi ispričao samo neke vjerodostojne dijelove priča, a svakom bi onda krojio priču po svom, znajući što svaka osoba zna od ranije” kazala je Kerol Roberts, koja je upoznala Dikena u njegovom vojnom kampu, za ABC.

Diken je kamp otvorio uz pomoć dva ljekara koji su “bili srećni što mogu uložiti sredstva u njegovu firmu Global Resources and Logistics”, kompaniju koja je kasnije dobila ugovor s grupacijom povezanom s UN-om čija je vrijednost pola milijarde dolara.

Roberts, koji je Diken uzeo za pomoćnicu, prvi put je počela da sumnja u njega kada su otišli u Burundi kako bi sklopili prvi ugovor. Tokom druge noći koju su proveli tamo u hotelu u kojem su boravili je nestalo struje.

“Poludio je, podigao slušalicu i utrčao u drugu sobu gdje je agentima CIA navodno govorio da promijene položaj satelita kako bi se uvjerio da ga pobunjenici neće uhvatiti” ispričala je Roberts, i dodala da “niko od ozbiljnijih igrača u Burundiju nije znao ko su”

Komandant Don Šipli, koji redovno provjerava dosijee lažnih marincaa, kaže da ga je Dikenov sličaj pogodio, pa je snimio video u kojem je pokazao koliko ga je ta priča razljutila.

“ Tvrdi da ima dvije Medalje časti. On ima psihičkih problema“, izjavio je Šipli.

Ako se dokaže da je lagao oko svoje vojne prošlosti, Diken će se morati suočiti s kaznom za nošenje oružja jer ga on kao bivši osuđenik nije smio imati, a teško će se izvući od kazne jer je nekoliko puta za potrebe reklame snimljen kako puca iz oružja.

Preporučujemo za Vas