Kineski multimilioner bi kupio i vladu SAD kad bi mogao

Kineski filantrop, za kojeg se procjenjuje da je "težak" 800 miliona dolara sumnjivog porijekla, postao je poznat u proteklih nekoliko godina preko senzacionalnog darovanja
6 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2014. 17:34h

Jedan od najbogatijih Kineza rekao je 31. decembra da se sprema da počne pregovore o kupovini američkog dnevnika sa 150-godišnjom tradicijom, zajedno sa anonomnim finansijerom iz Hong Konga.

Čen Guangbiao je za Rojters rekao da vjeruje da „Njujork tajms“ vrijedi milijardu dolara i uprkos tome što je malo vjerovatno da će porodica Oks-Salzberger, u čijem vlasništvu je list, uzeti u obzir njegovu ponudu – u avgustu 2013. su poručili da list nije na prodaju – Čen tvrdi da neće odustati.

Kineski filantrop, za kojeg se procjenjuje da je „težak“ 800 miliona dolara sumnjivog porijekla, postao je poznat u proteklih nekoliko godina preko senzacionalnog darovanja – kaže da je bukvalno uručio stotine hiljada dolara u jednoj kineskoj ulici – i preko performansa poput razbijanja jednog „mercedesa“ kao bi izrazio protivljenje fosilnim gorivima i prodajući limenke „svježeg vazduha“ na Internetu kako bi skupio novac za kupovinu lanca spornih ostrva u Južnom kineskom moru.

Privukao je više od 4,35 miliona sljedbenika na Veibu (Weibo), a glavni kineski mediji pažljivo prenose njegove lakrdije.

Čen je 3. januara na mreži Sina Veibo, kineskom Tviteru, postavio sliku avionske karte za Njujork. „Preduzeti akciju je važnije od svega,“ napisao je, ukazujući da je bacio oko na „Sijedu damu“.

Kazao je da o tome razmišlja dvije godine i da bi danas trebalo da se sastane sa jednim „vodećim akcionarom“ u Njujorku.

Ajlin Marfi, portparolka „Njujork tajmsa“, rekla je za „Forin polisi“ da nemaju nikakvu informaciju o bilo kakvom sastanku sa Čenom.)

„Ne postoji ništa što se ne može kupiti za pravu cijenu,“ rekao je Čen.

Njegova nerealna želja nema podršku ni kod kuće. U popularnoj kolumni na kineskom portalu CRI Online, Čenov predlog se opisuje kao „neprikladan“ a šanse za uspjeh „mikroskopske“, uglavnom zato što bi se američki mediji i političari na „svim nivoima“ usprotivili namjeri ambicioznog Kineza.

Cenzurisanje "Njujork tajmsa" u Kini izazvalo je sumnju u Čenove tvrdnje da će mu kupovina tog lista omogućiti da intenzivira komunikaciju između SAD i Kine

Podrugivanje je toliko uzelo maha da je i Čen bio primoran da 3. januara napiše komentar u državnom nacionalističkom listu „Global tajms“, apelujući na čitaoce da ne „shvataju kao šalu“ njegov plan da kupi list.

"Zašto ova kupovina izaziva toliko nerazumijevanje i podsmijeh?“ pitao je Čen čitaoce. Njegov zaključak je da je kineski narod previše konzervativan.

Jedan komentator je napisao da bi kupovina „Njujork tajmsa“ dovela do propasti lista jer bi vjerovatno bio pretvoren u ono od čega mnogi strahuju – „glasilo partije“.

Verzirani konzumenti kineskih vijesti znaju da državni mediji, koje kontroliše Komunistička partija, često filtriraju vijesti da bi predstavili određenu verziju stvarnosti.

Biznismen Donald Tramp je pokušavao da nađe način da kupi taj list prošle godine, prema izvještaju u časopisu „Njujork“. Trenutna tržišna vrijednost „Njujork tajmsa“ je 2,4 milijarde dolara

Cenzurisanje "Njujork tajmsa" u Kini izazvalo je sumnju u Čenove tvrdnje da će mu kupovina tog lista omogućiti da intenzivira komunikaciju između SAD i Kine.

"Specijalnost 'Njujork tajmsa' je da pomaže Komunističkoj partiji da iskorjenjuje korupciju,“ glasi sarkastični komentar jednog korisnika.

Čen i dalje ima brojne pristalice. Nekoliko hiljada je komentarisalo njegov put u inostranstvo, poželivši mu uspješan povratak, dok su neki tražili novac. Bilo je i onih koji su pohvalili Čenove napore da „propagiranjem socijalizma“ uzvrati „američkim imperijalistima“.

Kao jedan od najprestižnijih listova u svijetu, „Tajms” je često meta bogataša.

Biznismen Donald Tramp je pokušavao da nađe način da kupi taj list prošle godine, prema izvještaju u časopisu „Njujork“. Trenutna tržišna vrijednost „Njujork tajmsa“ je 2,4 milijarde dolara.

Kompanija Njujork tajms, koja je nekada imala TV stanice, regionalne američke listove i vlasništvo u bejzbol timu Boston red soks i fudbalskom klubu Liverpul, sada posjeduje samo istoimeni list.

Porodica Oks-Salzberger posjeduje „Tajms“ više od sto godina i kontroliše kompaniju preko paketa akcija klase B sa specijalnim glasačkim pravima.

"Nije tačno da je sve na prodaju“, rekao je za Rojters Ken Doktor, analitičar Autsel risrča (Outsell Research). „Zato 'Njujork tajms' ima dvije klase akcija.“

Sve vlade i ambasade čitaju "Tajms"

Ako ne mogne da kupi list, Čen bi želio da postane većinski vlasnik ali bi se zadovoljio i malim udjelom. Kaže da mu nije cilj širenje bilo kakve političke propagande, nego lični ideali "mira, zaštite životne sredine i filantropije".

Privukao je pažnju u avgustu 2012. kada je u „Njujork tajmsu“ kupio reklamu na pola strane, tvrdeći da lanac ostrva koji je u središtu spora sa Japanom, od davnina pripada Kini.

"Tada sam shvatio da je uticaj 'Tajmsa' širom svijeta nevjerovatno velik,“ rekao je.

„Svaka vlada i ambasada širom svijeta čita 'Njujork tajms'“.

Američki list je navukao bijes kineske vlade 2012. izvještajem o bogatstvu premijera Vena Điabaoa. Od tada je blokiran njegov veb sajt. Čen smatra da je vlada postupila ispravno kada je blokirala sajt jer je izvještaj o Venu sadržao „sadržao pristrasne i negativne podatke koji nisu potvrđeni.“

"Ako kupim 'Tajms', list će objavljivati samo istinu i moraće da provjerava svaku informaciju,“ rekao je Čen i dodao da bi volio da se svako domaćinstvo pretplati na taj dnevnik.

Ako njegova ponuda potpuno propadne, pokušaće kod CNN-a, „Vašington posta i „Vol strit žurnala“.

Galerija

Bonus video: