U Kini sve skuplje nekretnine

Kineska vlada posljednje tri godine nastoji da ograniči rastuće cijene nekretnina, uz obećanje da će povećati količinu pristupačnih nekretnina
0 komentar(a)
Kina, Peking, Foto: Beta/AP
Kina, Peking, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.01.2014. 10:39h

Tempo rasta cijena nekretnina u Kini ponovo je ubrzao, ali su primjetni pokazatelji stabilizacije cijena pošto su preduzete mjere kako bi se zadržale pod kontrolom.

Prosječna cijena novih nekretnina u 100 najvećih kineskih gradova porasla je u decembru za 11,51 odsto na godišnjem nivou, na 10.833 juana (1.789 dolara) po metru kvadratnom, prema podacima nezavisne Kineske akademije za nekretnine (CIA), koja je sprovela istraživanje, prenosi Frans pres.

Time je nadmašen novembarski porast cijena od 10,99 odsto, oktobarski od 10,69 odsto i septembarski od 9,48 odsto, a tržišna očekivanja su se stabilizovala poslije dodatnih mjera pojedinih gradova za obuzdavanje cijena nekretnina, dodaje se u saopštenju akademije.

Peking je prednjačio u porastu cijena nekretnina, uz prosječan skok cijena novih nekretnina u decembru od 28,3 odsto na godišnjem nivou, na 31.465 juana po metru kvadratnom.

Kineska vlada posljednje tri godine nastoji da ograniči rastuće cijene nekretnina, uz obećanje da će povećati količinu pristupačnih nekretnina, zbog sve većeg nezadovoljstva običnih građana visokim cijenama.

Bonus video: