Šta bi svjetski lideri poželjeli da im ove godine donese Djed Mraz?

Vladimir Putin se toliko plašio da će ga Djed Mraz staviti na listu nevaljalih i da će u paketiću dobiti samo grumen uglja
50 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2014. 13:01h

Vrijeme je novogodišnjih i božićnih praznika. To je ono doba godine kada hrišćani širom svijeta zastanu da obilježe rođenje Isusa na datum kada on gotovo sigurno nije rođen, običajima duboko ukorijenjenim u sjevernoevropskom paganizmu gdje glavnu ulogu igra jedan turski sveštenik iz IV vijeka po imenu Nikola koji je vremenom evoluirao u sveca zaštitnika velikih sezonskih sniženja i pada kreditnih rejtinga.

Iako je ovo prilika koju gotovo trećina planete smatra punom duhovnog značenja, ostalih sedam desetina pristaju na to zato što je, paaa... zabavno, ima puno raznobojnih lampica, kolača, ukrasnog papira, lakih nota i nudi predah od beskrajnog sezonskog ponavljanja filma „U stvari ljubav“.

I svjetski lideri uživaju u novogodišnjim praznicima. Naročito kad je njihov tajni Djed Mraz darežljiv prema njima i kad im u paketić stavi baš ono što su željeli.

Zahvaljujući maloj pomoći Edvarda Snoudena i njegovih prijatelja iz NSA, dobili smo priliku da nakratko zavirimo i saznamo šta je to značilo za neke od omiljenih nam državnika, diktatora, moćnika, loših momaka i drugih ličnosti o kojima je često riječ u rubrikama spoljne politike.

Na primjer, lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una, ništa toliko ne podsjeća na „porodicu“ kao novogodišnja sezona. To je vrijeme kada možete da okupite tetke, teče i njima odane ljude i da ih pogubite. Naravno, takva stvar može znatno ograničiti broj rođaka koji bi zapravo željeli da svrate i sa vama proslave praznike. Što može izazvati da čak i brutalni diktatori budu usamljeni. (Upravo to se desilo njegovom ocu.)

Zato se Kim nada da će mu tajni Djed Mraz ove godine ispuniti prazninu u srcu (koju su ostavile rupe koje je on ostavio u srcu svog pokojnog tetka Džang Song Teka) novim tetkom ili ujakom koji će biti izdržljiviji i predstavljatui manju prijetnju. Djed Mraz zna najbolje ko može doći u obzir za tu ulogu. Upravo zato, ukoliko Kim nastavi sa svojim nekontrolisanim, opasnim ponašanjem, novi rođak sa kojim će morati da se suoči biće onaj koji mu neće izgledati kao neko koga može da otjera – Ujka Sem.

Ne gledaj u mene, Si

U drugim djelovima Azije, nekadašnji zaštitnici Sjeverne Koreje, gnjevni zbog ekscentričnog patuljka iz Pjongjanga, vjerovatno će biti duplo nepredvidiviji prema mališi, pošto se čini da ovi praznici neće biti prijatni za njih. Razlog je što previše lidera u Pekingu i kineskim provincijama shvata da je zaista bolje davati nego primati... naročito kad primate poklone mimo praznika, mita, znakove pažnje i ostale isplate ispod stola sa kojima se predsjednik Si Đinping makar počinje obračunavati. Najbolji poklon kojem oni mogu da se nadaju od Djeda Mraza je da njihov šef još neko vrijeme okreće glavu na drugu stranu.

Vladimir Putin se toliko plašio da će ga Djed Mraz staviti na listu nevaljalih i da će u paketiću dobiti samo grumen uglja (tradicionalni novogodišnji poklon za djecu koja nisu dobro slušala, prim.prev.) i slab ishod predstojeće Olimpijade u Sočiju, da je okrenuo novi list. Oslobodio je bivšeg političkog rivala Mihaila Hodorkovskog, a nekoliko dana kasnije iz zatvora je pustio prkosne članice pank benda „Pusi rajot“. On se, naravno, potajno nada da će ovom promjenom stava zadobiti blagonaklonost Djeda Mraza i da će mu dobri starac možda u paketić ubaciti još ponešto... kao, recimo, Ukrajinu; a ko zna, možda, ako bude posebno velikodušan, i Nobelovu nagradu jer je pomogao da se stavi tačka na hemijsko oružje u Siriji i da se postigne dogovor sa Iranom. (Na kraju krajeva, Barak Obama je jednu takvu dobio samo zato što je položio predsjedničku zakletvu.)

Al Kaidi „predator“

Posljednji pokušaj da uđe među Djeda Mrazove miljenike učinio je i Kasim al Raimi, lider Al Kaide na Arabijskom poluostrvu. Ovaj terorista je raskinuo sa dugogodišnjom Al Kaidinom korporativnom kulturom nemilosrdnog ubijanja nevinih i ponudio istinsko izvinjenje zbog „slučajnog“ napada na bolnicu u Jemenu. Tvrdeći da je napad greškom izveden i ponudom da isplati „krvavu nadoknadu“ porodicama žrtava, Al Raimi je kazao da takav napad nije oličenje „naše religije, ni našeg morala“. S obzirom da Al Kaidini postupci u drugim djelovima svijeta govore da je to upravo ono o čemu se u cijeloj priči radi, naši izvori sa Sjevernog pola nagovještavaju nam da se ove godine Al Raimi ne mora mučiti da pored ognjišta ostavlja kolačiće i toplo mlijeko. A tu huku koju čuje iznad glave ne prave jeleni i sanke, nego „predator“ (američka bespilotna letjelica, prim.prev.), a jedino što će se spustiti niz njegov dimnjak, najvjerovatnije je raketa „hellfire“.

Što se ostalih djelova Bliskog istoka tiče, čini se da je Djed Mraz za iranskog predsjednika Hasana Rohanija već pripremio poklon. Iako Bibi Netanjahu iz Izraela tvrdi da to nije djelo Djeda Mraza, nego predsjednika Baraka Obame koji se drži ranije pomenute praznične maksime da je bolje davati nego primati, čini se da je Djed Mraz prihvatio stanovište da je uspješni nuklearni sporazum sa Iranom poklon i za Izrael i za region. Da ne pominjemo Iran i pregovarače iz grupe P5+1 za koje mnogi vjeruju da su iskreno posvećeni da se to ostvari. Ali Djed Mraz je dvostruko dobar prema Bibiju, koji, na kraju krajeva, i jeste predsjednik zemlje koja nam je podarila sami Božić, pošto mu nudi i poklon mogućeg mirovnog sporazuma sa susjedima Palestincima.

A što se tiče čovjeka na čelu države koja nam je podarila svetog Nikolu, turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, on je za ovu Novu godinu dobio priliku da bira. Izgleda da će morati da se odluči između dva poklona: moćiće ili da prihvati poklon koji mu ulični protesti i korupcionaški skandali u stvari nude – poruku da je došlo vrijeme za promjenu, ili se može odlučiti za alternativu koju će mu donijeti ignorisanje ovakvog stanja – veliku vjerovatnoću preuranjenog povlačenja.

Papa Franjo je dar

Nekadašnjem Erdoganovom najboljem pajtašu, američkom predsjedniku Baraku Obami, već je zagarantovano da će dobiti poklon koji je najviše želio: kraj 2013. godine koju on već pokušava da zaboravi. Međutim, kao specijalni bonus, on dobija oporavak ekonomije SAD koji će vjerovatno pomoći da 2014. bude mnogo bolja i za njega i za njegovu zemlju, pošto ništa ne pomaže u izlječenju političkih rana u prijestonici prazničnog komercijalizma kao najnovogodišnjiji od svih zvukova: zveckanje kasa s novcem. (Ovo vjerovatno neće biti dovoljan motiv za Obamu da oprosti Snoudenu i pošalje mu poklon koji on najviše želi – imunitet od gonjenja, ali sve su prilike da će Djed Mraz, taj zaštitnik građanskih sloboda, dati najpoznatijem bivšem službeniku NSA u svijetu sljedeću najbolju stvar – vizu za neko lijepo i toplo mjesto u Latinskoj Americi... taman na vrijeme za Svjetsko prvenstvo.)

Neki su se pitali da li će, ako već Djed Mraz tako brižljivo razlikuje dobre i nevaljale, oni koji su bili najbolji tokom protekle godine možda dobiti nešto posebno. Kada su otkrili da papa Franjo, vjeran svom jednostavnom načinu života, nije tražio, niti dobio ništa, bili su zbunjeni. To jest, dok nisu shvatili da, u skladu sa pravim duhom praznika, velikodušni, tolerantni crkveni poglavar nije onaj koji dobija poklone, nego da je za milijardu katolika, koji su donedavno bili zabrinuti zbog brojnih suđenja sa kojima se suočavala njihova drevna crkva, on zapravo poklon.

Prevela i prilagodila: Danka Vraneš Redžić

Bonus video: