Bogataš koji se odrekao novca: Želim da budem slobodan

Većina bogataša se ne odrie novca pravdajući se da ionako često daruju znatne svote u dobrotvorne svrhe
61 pregleda 24 komentar(a)
Goc Verner, Foto: Taz.de
Goc Verner, Foto: Taz.de
Ažurirano: 02.01.2014. 19:22h

Maloprodajni njemački trgovački lanac DM po mnogočemu je drukčiji od današnjih liberalnokapitalističkih kompanija: plate blagajnica kreću se od 850 do preko 9000 eura, primaju 14 plata i četiri puta godišnje dobiju poklon-pakete sa proizvodima Drogerie Markta (DM).

I baš kada se činilo da je kompanija dostigla plafon u sprovođenju “kapitalizma sa ljudskim licem”, svijet je ostao zaprepašćen novom viješću: Goc Verner, vlasnik DM-a, odrekao se bogatstva i cjelokupan udio u vlasništvu poklonio jednoj dobrotvornoj fondaciji!

Time je potvrđeno ono što su mnogi koji ga znaju govorili - Goc Verner je vrlo neobičan čovjek pa nije čudno što je i njegova kompanija takva. On sam potvrdio je riječima: “Nije sramota postati bogat, ali sramota je bogat umrijeti”.

Procjenjuje se da je vrijednost njegove imovine veća od milijardu eura, koje bi u slučaju smrti naslijedilo njegovo sedmoro djece. Od toga, međutim, neće biti ništa. Ipak, djeci je osigurao kvalitetno obrazovanje i dao im osnov da sami postanu bogati.

"Djeca imaju pravo na dobar start u životu, ali ne i na to da im roditelji osiguraju doživotno blagostanje", riječi su kojima je Verner objasnio svoju neobičnu odluku.

Većina bogataša u svijetu se ne odriče svog novca, što je nedavno pokazao i loš odaziv na poziv američkih milijardera Bila Gejtsa i Vorena Bafeta. Oni su, naime, prije desetak dana uputili javni poziv bogatašima širom svijeta da se odreknu polovine svojega bogatstva u korist dobrotvornih organizacija.

Međutim, većina ih je odbila taj poziv pravdajući se da ionako često daruju znatne svote u dobrotvorne svrhe. Razlog je, smatraju neki stučnjaci, ipak malo realniji: globalna kriza koja je uplašila čak i one najbogatije.

Insistiranjem na više nego pristojnim platama i radničkim pravima za sve svoje zaposlene, a sada i odricanjem od bogatstva, Verner jedokazao da su kompanije sa zadovoljnim zaposlenima uspješnije. DM je, naime, jedna od rijetkih kompanija kojoj se prihodi u krizi nisu smanjili, nego čak povećali.

Verner: Svakom čovjeku 1.000 eura osnovne plate

Goc Verner (66) je i profesor preduzetništva na Institutu za tehnologiju u Karlsruhu, a koautor je knjige “1.000 eura za svakoga”, u kojoj se zauzima za to da svaki građanin dobija osnovni prihod od 1.000 eura jer to doprinosi oslobađanju čovjeka. Kritikovao je novi sistem socijalne pomoći u Njemačkoj, po kome se sjedinjuje pomoć za dugoročno nezaposlene i pomoć za siromašne, nazivajući ga “zatvorom za spavanje kod kuće”.

Po Verneru je to kršenje ljudskih prava.

Bonus video: