NYT i Gardijan: Snoudenove informacije su bile korisne, pomilujte ga

"Gardijan" piše da je uzimajući u obzir sve što se dešavalo "teško vjerovati da Obama želi da pomiluje Snoudena"
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2014. 11:53h

Uredništva britanskog "Gardijana" i američkog "Njujork tajmsa" zatražila su u novogodišnjim redakcijskim komentarima od SAD da pomiluju Edvarda Snoudena.

Uredništva dva lista koja su se tokom 2013. udružila povodom "slučaja Snouden" i zajednički izdržala pritiske vlasti zbog objavljivanja povjerljivih informacija, apelovala su na administraciju predsjednika SAD Baraka Obame da tretira Snoudena kao uzbunjivača, a ne kao kriminalca.

Bivši saradnik CIA je posle objavljivanja informacija o razmjerama špijuniranja i nadgledanja telefonskih poziva i digitalne komunikacije koje sprovode vlasti SAD i Velike Britanije morao da pobjegne i zatraži azil, a trenutno boravi u Rusiji.

"Gardijan" i "Njujork tajms" navode da je njegov rad i odluka da objavi dokumentaciju o programima koje sprovodi obavještajna agencija NSA bio od nemjerljive važnosti za javnost i da bi zbog toga trebalo da bude izuzet od krivičnog gonjenja ili bi trebalo da bude gonjen za blago djelo.

"Uzimajući u obzir ogromnu vrijednost informacija koje je objavio, kao i pritiske kojima je bio izložen, gospodin Snouden zaslužuje bolji život od konstantnog izgnanstva, straha i bježanja. Možda je izvršio krivično djelo kako bi uspio u svojim namjerama, ali je uradio veliku stvar za svoju zemlju. Vrijeme je da SAD ponude gospodinu Snoudenu pogodbu ili neku vrstu pomilovanja, koja bi mu omogućila da se vrati svojoj kući i suoči sa kaznom koja bi bila značajno umanjena imajući u vidu njegovu ulogu uzbunjivača. Takođe, to bi mu omogućilo da održi nadu u život u kom bi zagovarao pravo na veću privatnost i mnogo veću kontrolu nad odmetnutom obavještajnom zajednicom", navodi se u "Njujork tajmsu".

Podrška Snoudenu na jednom autobusu u Vašingtonu (foto:Reuters)

List navodi i da Snouden ni u jednom trenutku nije ozbiljno naškodio obavještajnim operacijama SAD, niti je svojim informacijama ugrozio nacionalnu bezbjednost.

"Kada neko otkrije da su državni službenici redovno i namjerno kršili zakone, ne bi trebalo da bude suočen sa doživotnom zatvorskom kaznom koju bi mu izrekli isti ti ljudi", navodi se u tekstu.

"Gardijan" piše da je uzimajući u obzir sve što se dešavalo "teško vjerovati da Obama želi da pomiluje Snoudena", ali i ističe da SAD moraju da shvate da je Snoudenov čin, čin velike hrabrosti.

"Snouden je davao povjerljiva dokumenta novinarima, iako je bio svjestan posljedica. To je bio čin visokomoralne hrabrosti. Predsjednici, od Frenklina Ruzvelta, do Ronalda Regana su davali pomilovanja. Debata koju je otvorio gospodin Snouden će bez sumnje stići u Vrhovnom sudu SAD. Ako se i tamo utvrdi da je Snouden ukazao na ozbiljna pitanja od javnog značaja, koja su bila skrivena od javnosti (ili, još gore, nepošteno zataškavana), da li je onda razumljivo da se on tretira kao izdajica i običan zločinac? Nadamo se da hladne glave u sadašnjoj administraciji rade na strategiji koja bi dozvolila Snoudenu da se dostojanstveno vrati u SAD i da će predsednik iskoristiti svoju izvršnu moć da se prema njemu ophodi humano i na način koji bi poslužio kao svijetli primjer za vrijednost uzbunjivača i slobode govora", navodi "Gardijan".

Galerija

Bonus video: