Američki bogataš kritikovao papu zbog naklonosti siromašnima

Podsjećamo, izjave pape Franja o slobodnom tržištu i kapitalizmu u SAD-u su već proglašene "čistim marksizmom".
0 komentar(a)
2013: Papa Franjo, Foto: Reuters
2013: Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.12.2013. 15:08h

Papa Franjo nedvosmisleno se svrstao na stranu potlačenih i siromašnih te, usprkos univerzalnim porukama ljubavi i mira, uspio naići i na kritike.

Naime, američki milijarder Kenu Langonu koji je za CNBC rekao kako je jedan od potencijalnih velikih donatora za skupu obnovu katedrale Svetog Patrika u Nju Jorku zabrinut je zbog papinih poruka kojima tržišnu ekonomiju naziva isključivom te poziva bogatima da više toga daju siromašnima.

Langon nije spomenuo imena donatora, već samo da bi njegova donacija za restauraciju vrijednu 180 miliona dolara mogla biti sedmocifrena.

Na meti kritike našla se i, kako ju je nazvao, "kultura prosperiteta" koja neke ljude čini nesposobnima za saosjećanje sa siromašnima.

Langon je rekao da je o tome više puta razgovarao s njujorškim nadbiskupom, kardinalnom Timotijem Dolanom te ga upozorio da se svi bogataši ne ponašaju isto.

Sebe opisuje kao predanog katolika koji se moli svakoga jutra te ističe da su Amerikanci jedni od najvećih dobrotvora na svijetu.

"Na svijetu nema naroda koji je toliko velikodušan", istakao je te dodao da se nada da papa može "slaviti pozitivnu perspektivu, umjesto fokusiranja na negativnu".

Podsjećamo, izjave pape Franja o slobodnom tržištu i kapitalizmu u SAD-u su već proglašene "čistim marksizmom".

Brojni su oni kojima se ne sviđaju njegova dosta direktna prozivanja savremenih ideologija i ekonomskih pravaca, kao što su senator Džon Mekejn te konzervativni radio komentator Raš Limbo koji je bio najoštriji prema poglavaru Katoličke crkve.

Bonus video: