Nastavljeni protesti u Bangkoku, jedna osoba stradala

Istovremeno, antivladini demonstranti zauzeli su veći broj mjesta za registraciju kandidata na jugu zemlje, gdje dominira opozicija
0 komentar(a)
Bangkok, neredi, Foto: Beta/AP
Bangkok, neredi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.12.2013. 12:09h

Jedna osoba je danas ubijena, a nekoliko ljudi je povrijeđeno na protestu opozicije u Bangkoku, kada je naoružani čovjek otvorio vatru na demonstrante.

Zasad nije jasno ko je otvorio vatru u blizini zgrade vlade u Bangkoku nakon višenedjeljnih masovnih uličnih protesta čiji učesnici traže da premijerka Jingluk Šinavatra podnese ostavku i da se okonča politička dominacija njene porodice.

Istovremeno, antivladini demonstranti zauzeli su veći broj mjesta za registraciju kandidata na jugu zemlje, gdje dominira opozicija, pa su zvaničnici bili primorani da suspenduju ovaj proces u nekoliko provincija, rekao je generalni sekretar Izborne komisije Pučong Nutravong za AFP.

Predsjednica vlade je sazvala izbore za 2. februar u nastojanju da okonča proteste, ali su demonstranti istakli da će blokirati glasanje, jer će ono, kako smatraju, samo vratiti na vlast klan Šinavatra.

Tajland povremeno potresaju politički sukobi otkako su starijeg brata predsjednice vlade Taksina Šinavatru svrgnuli rojalistički generali u puču prije sedam godina.

Demonstranti optužuju milijardera koji je postao političar za korupciju i tvrde da on kontroliše vladu svoje sestre iz egzila u Dubaiju.

Oni žele da zemljom upravlja "narodno vijeće" koje će nadzirati sprovođenje reformi do novih izbora koji bi se održali za oko godinu dana do 18 mjeseci.

Vlada Jingluk Šinavatre i dalje ima snažnu podršku na sjeveru zemlje.

Bonus video: