Sudija: Prisluškivanje NSA zakonito

Prije samo desetak dana jedan savezni američki sudija je donio suprotnu presudu - on je praksu NSA ocijenio kao "vjerovatno protivustavnu"
4 komentar(a)
Prisluškivanje, Foto: Sxc.hu
Prisluškivanje, Foto: Sxc.hu
Ažurirano: 27.12.2013. 19:54h

Njujorški oblasni sudija presudio da je prisluškivanje telefona koje je sprovodila NSA zakonito i da predstavlja bitnu komponentu rata protiv Al Kaide.

Njujorški oblasni sudija Vilijam Poli presudio je danas po tužbi Američkog saveza za građanske slobode da je prisluškivanje telefona od strane američke Nacionalne bezbjednosne agencje zakonito.

Prije samo desetak dana jedan savezni američki sudija je donio suprotnu presudu - on je praksu NSA ocijenio kao "vjerovatno protivustavnu", prenosi AFP.

Oblasni sudija Poli je svoju odluku obrazložio time što "tehnologija danas Al Kaidi omogućava da djeluje decentralizovano i na daljinu kuje zavjere za međunarodne terorističke napade".

Masovnim prisluškivanjem telefona, država može da reaguje tako što povezivanjem fragmentarnih komunikacija može da rekonstruiše i eliminiše terorističku mrežu Al Kaide, ističe sudija Poli.

Bonus video: