Bejrut: U snažnoj eksploziji poginuo bivši ministar i još četvoro ljudi

Očevici navode da je automobil bivšeg ministra "potpuno uništen" i da su razoreni obližnji restoran i kafe, a nekoliko automobila je zapaljeno
89 pregleda 0 komentar(a)
Liban, Foto: Reuters
Liban, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2013. 10:44h

U snažnoj eksploziji koja je jutros potresla prijestonicu Libana, Bejrut poginulo je najmanje petoro ljudi, među kojima i bivši libanski ministar finansija Mohamed Šatah, koji se protivio sirijskom režimu, saopštili su bezbjednosni izvori.

Meta napada, u kome je povrijeđeno više od 70 osoba, bila je kolona vozila, među kojima i automobil u kome se nalazio bivši ministar, sunitski musliman, koji je bio i jedan od istaknutih pripadnika opozicije i savjetnik bivšeg premijera Saada al Haririja, javio je Rojters.

Očevici navode da je automobil bivšeg ministra "potpuno uništen" i da su razoreni obližnji restoran i kafe, a nekoliko automobila je zapaljeno.

Eksplozija je odjeknula oko 9.40 sati po lokalnom vremenu u poslovnom i hotelskom središtu grada, iznad koga se zatim izvio oblak crnog dima.

Prema ranijem izveštaju agencija, eksplozija se dogodila nekoliko stotina metara od zgrade vlade i parlamenta i za sada se ne zna njen uzrok. Policija je u većem dijelu grada postavila blokade na putevima.

Na lice mjesta upućene su snage bezbjednosti i ekipe hitne pomoći, a televizijiski kanali izvještavaju da ljudi u panici bježe sa mjesta napada.

Režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada pripada alavitima, šiitskom ogranku islama.

U Libanu u posljednjih nekoliko meseci izbijaju sukobi koji su direktna posljedica građanskog rata u Siriji, u kome se većinski sunitski pobunjenici bore protiv šiitskog režima.

Bonus video: