Uhapšen bivši premijer Egipta

Kandil je krajem septembra osuđen na godinu dana zatvora zato što nije sproveo odluku suda kojom se poništava privatizacija jedne državne kompanije
1 komentar(a)
Hišam Kandil, Foto: Reuters
Hišam Kandil, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.12.2013. 08:27h

Egipatska policija uhapsila je bivšeg premijera Hešama Kandila, koji je bio na čelu vlade svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je Kandil uhapšen kada je pokušavao da pobjegne u Sudan.

Kandil je krajem septembra osuđen na godinu dana zatvora zato što nije sproveo odluku suda kojom se poništava privatizacija jedne državne kompanije.

U napadu automobilom bombom juče je u Mansuri poginulo 14 policajaca i jedan civil. Mnogi građani Egipta su za to optužili islamistički pokret Muslimansko bratstvo, na čijem je čelu bio Mursi i nazvali ga "terorističkom organizacijom".

Premijer Hazem el Beblavi za napad nije direktno optužio Muslimansko bratstvo, ali je osudio taj, kako je rekao, "najgori tip terorizma".

Muslimansko bratstvo oštro je osudilo napad, dodavši da "nije iznenađujuće" da Beblavi, za koga je naveo da je "marioneta vojne hunte", svojim izjavama izaziva još više "nasilja, haosa i nestabilnosti".

Napad je najoštrije osudio i Vašington, a generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da ništa ne može da opravda terorizam.

Muhamed Mursi je vojnim pučem 3. jula svrgnut s vlasti. Nove vlasti obavezale su se da će 2014. organizovati predsjedničke i parlamentarne izbore.

Bonus video: