Snouden hvali demokratiju Brazila

On je, takođe, istakao da ne može da zamisli da nekome daje informacije za usluge i da to, kako smatra, ne bi bilo zanimljivo za Brazil
0 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.12.2013. 13:20h

Bivši američki obavještajac Edvard Snouden pohvalio je demokratsko uređenje Brazila, jedne od zemalja u kojoj je ranije tražio azil.

Odbjegli obavještajac je iz SAD otišao najprije u Hongkong, a zatim u Rusiju, a azil je bezuspješno u julu zatražio od Brazila, kao i od drugih zemalja, prije nego što su mu u avgustu u susret izašle ruske vlasti.

Brazil je "jedna od najzanimljivijih i najživljih demokratija na svijetu", rekao je Snouden u intervjuu za brazilsku televiziju Globo, prenio je AFP.

On je, takođe, istakao da ne može da zamisli da nekome daje informacije za usluge i da to, kako smatra, ne bi bilo zanimljivo za Brazil.

Snouden je prošle sedmice uputio otvoreno pismo brazilskom narodu objavljeno u listu "Folja de Sao-Paolu" (Folha de Sao Paulo), u kom je naveo da je spreman da pomogne brazilskom Senatu u istrazi o američkom prisluškivanju meta u Brazilu.

Dokumenta koja je ranije ove godine dostavio medijima ukazuju da su SAD špijunirale svjetske lidere, uključujući brazilsku predsjednicu Dilmu Rusef i njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Rusef je ranije istakla da Snouden nikada nije zvanično zatražio azil u njenoj zemlji.

Francuska agencija ocjenjuje da Snoudenova nova izjava upućena Brazilu možda ukazuje na to da se nada promjeni stava tamošnje vlade u pogledu azila ili odobravanje vize na humanitarnoj osnovi.

Bonus video: