Iranu opet prijete sankcijama

"Nismo još sastavili tu rezoluciju, ali je ona potpuno izvodljiva. SAD ne žele da Iran bude u mogućnosti da radi na proizvodnji nuklearne bombe, a ne bude otkriven"
0 komentar(a)
Suzan Rajs, Foto: Rojters
Suzan Rajs, Foto: Rojters
Ažurirano: 23.12.2013. 10:43h

Savjetnica američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost je u intervjuu za emisiju američke televizijske kuće CBS "60 minuta" negirala da će ekonomske sankcije zvaničnom Teheranu biti teško ponovo uvesti kad jednom budu ublažene, prenio je Rojters.

"Bilo koja rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja bude sadržavala konačni dogovor o iranskom nuklearnom programu, za razliku od privremenog šestomjesečnog sporazuma postignutog prošlog mjeseca u Ženevi, može da sadrži okidače za automatsko vraćanje na snagu sankcija protiv Irana ukoliko ta država prekrši dogovor", istakla je Rajsova.

"Nećemo osmisliti niti prihvatiti sporazum koji ne bude obezbjedio da mi možemo tačno da potvrdimo šta oni rade. A ukoliko budu uhvaćeni da rade nešto što je suprotno dogovoru, pobrinućemo se da oni budu ponovo izloženi pritisku", rekla je Suzan Rajs, dodajući da mehanizmi tih "automatskih okidača" još nisu do kraja osmišljeni.

"Nismo još sastavili tu rezoluciju, ali je ona potpuno izvodljiva. SAD ne žele da Iran bude u mogućnosti da radi na proizvodnji nuklearne bombe, a ne bude otkriven", rekla je savjetnica američkog predsjednika Obame za nacionalnu bezbjednost.

U skladu sa privremenim sporazumom postignutim u novembru, zvanični Teheran je pristao da u narednih šest mjeseci ograniči rad na svom nuklearnom programu u zamjenu za djelimično ublažavanje sankcija.

Bonus video: