NSA: Buš autorizovao špijuniranje 2001.

Obama je izjavio da će razmotriti neke promjene u programu nadziranja telefonske komunikacije Amerikanaca
0 komentar(a)
Džordž Buš, Foto: Telegraph
Džordž Buš, Foto: Telegraph
Ažurirano: 22.12.2013. 08:45h

Direktor Nacionalne obavještajne agencije objelodanio je još dokumenata koji pokazuju kako je NSA počela prikupljanje komunikacije radi otkrivanja Al kaide.

Džejms Klaper je objasnio u saopštenju da je američki predsjednik Džordž Buš prvi autorizovao špijuniranje u oktobru 2001. godine, u okviru programa nadziranja terorista, neposredno poslije napada na SAD 11. septembra 2001, prenijela je agencija AP, dodavši da je Buš program objelodanio 2005. godine.

Program nadziranja terorista, koji je morao da bude produžavan naredbom predsjednika na svakih 30 do 60 dana, zamijenjen je zakonom o stranom obavještajnom nadziranju, po kome sud daje dozvolu prikupljanju podataka tajnim nadziranjem.

Američki predsjednik Barak Obama u petak je izjavio da će razmotriti neke promjene u programu nadziranja telefonske komunikacije Amerikanaca koji sprovodi NSA.

Federalni sud je ove sedmice presudio da je program prikupljanja podataka NSA neustavan, a predsjednički savjetnički panel preložio je 46 promjena u operacijama NSA.

Te preporuke uključuju i da NSA ide pred sud za svaku pretragu telefonske baze podataka i da tu bazu podataka čuva neka treća strana - ne vlada.

Bonus video: