Mosad 1962. obučavao Mandelu da koristi oružje?

Mandela je posjećivao druge afričke zemlje pomenute godine kako bi zadobio podršku za borbu Afričkog nacionalnog kongresa
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2013. 12:54h

Nelsona Mandelu obučavali su agenti Mosada u Etiopiji 1962. godine da koristi oružje, mada ta izraelska tajna služba nije znala njegov pravi identitet, sudeći po tajnom pismu koje se čuva u izraelskim državnim arhivama.

Pismo je objelodanio izraelski list "Haarec" dvije nedjelje poslije smrti južnoafričkog lidera. U njemu je navedeno da je Mandela dobijao instrukcije i o tehnikama sabotiranja i da je ohrabrivan da simpatiše cioniste.

Mandela je posjećivao druge afričke zemlje pomenute godine kako bi zadobio podršku za borbu Afričkog nacionalnog kongresa protiv režima aparthejda u Južnoj Africi.

Dok je bio u Etiopiji on je tražio pomoć izraelske ambasade, koristiehi pseudonim, navedeno je u pismu koje je označeno kao strogo povjerljivo i koje je poslato zvaničnicima u Izrael oktobra 1962. godine.

"Kao što vam je poznato prije tri mjeseca smo diskutovali o slučaju polaznika koji se pojavio u (izraelskoj) ambasadi u Etiopiji pod imenom David Mobasari koji je došao iz Rodezije. Obučavali su ga Etiopljani (tajno ime Mosadovih agenta, kako navodi "Harec") u džudou, sabotaži i korišćenju oružja," stoji u pismu koje je prenio izraelski list.

Dodaje se da je ta osoba pokazala interes za metode Hagane, jevrejske paramilitarne organizacije, koja se borila protiv britanskih vladara i arapskog stanovništva Palestine 1930-tih i 1940- tih godina i drugih jevrejskih ilegalnih pokreta.

"On je naše ljude pozdravljao sa "šalom", bio je upoznat sa problemima Jevreja i Izraela i odavao utisak da je intelaktualac. Osoblje je pokušalo da od njega napravi cionistu.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova na svom vebsjatu pominje dokument koji potvrđuje da su se Mandela i jedan izraelski zvaničnik sastali u Etiopiji 1962. godine, ali ne pominje direktno Mosad, ni bilo kakvu obuku, prenosi britanski"Gardijan".

"Izraelske državne arhive poseduju dokument (koji nije objavljen) koji pokazuje da se Mandela sastao sa nezvaničnim predstavnikom Izraela u Etiopiji još 1962.

Izraelski predstavnik nije bio svjestan Mandelinog pravog identiteta. Umjesto toga njih dvojica su diskutovala o problemima Izraela na Bliskom istoku i Mandela je pokazao veliki interes za to.

Tek nakon njegovog hapšenja 1962. godine po povratku u Južnu Afriku,Izrael je saznao istinu," navedeno je u dokumentu datiranom 9. decembra ove godine.

Galerija

Bonus video: