Nigerija: Otkrivena još jedna "fabrika beba"

Jugoistočna Nigerija suočava se s epidemijom trgovine ljudima, a ove godine je otkriven niz porodilišnih kuća koje pripadaju crnom tržištu
64 pregleda 0 komentar(a)
fABRIKA BEBA, nigerija, Foto: Ictville.com
fABRIKA BEBA, nigerija, Foto: Ictville.com
Ažurirano: 20.12.2013. 17:27h

Nigerijska policija objavila da je upala u kuću u kojoj je bilo 19 trudnica koje su trebale da prodaju novorođenčad u okviru najnovijeg otkrića 'fabrike beba'.

Vlasnik stambenog prostora, na koga se sumnja da je bio posrednik u lancu trgovine djecom, nalazi se u bjekstvu, rekao je Džefri Ogbona, portparol policije u jugoistočnoj nigerijskoj državi Abija.

"Policija je uhapsila 19 budućih majki u različitim stadijumima trudnoće", izjavio je Ogbona AFP-u.

Jugoistočna Nigerija suočava se s epidemijom trgovine ljudima, a ove godine je otkriven niz porodilišnih kuća koje pripadaju crnom tržištu.

Prethodno je nigerijska policija objavila da je upala u jednu od kuća i oslobodila grupu trudnih djevojaka i mladih žena koje su navodno bile primorane da rađaju bebe da bi one bile prodavane.

Džoj Elomoko, portparolka policije nigerijske države Imo, kazala je AFP-u da je racija izvršena na tu kuću u Overiju, glavnom gradu Imoa, nakon obavještajnog izvještaja.

"Djevojke su bile starosti između 14 i 19 godina i u različitim periodima trudnoće", saopštila je Elomoko, a prenio AFP. Muški vlasnik kuće, koji je uhapšen, registrovao se kao nevladina organizacija koja propagira ženska i dječija prava, dodala je Elomoko. Tokom racije je otkrivena i puška koja je držana bez dozvole.

Elomoko je navela da su spašene žene i djevojke rekle policijskim službenicima da je svakoj ponuđeno po 100.000 naira (632 dolara, 466 eura) da prodaju svoje bebe nakon porođaja.

U toku je i istraga slučaja nestale bebe iz ilegalne kuće. "Saznali smo da osumnjičeni nije mogao da objasni gdje se nalazi beba koja se nedavno rodila u kući", rekla je Elomoko.

"Sumnjamo da je beba možda prodata za obavljanje rituala crne magije", navela je Elomoko, dodajući da će osumnjičeni biti izveden pred sud nakon policijske istrage.

Bonus video: