EU upozorava Izrael da ne širi jevrejska naselja

Izrael je pristao da u okviru dogovora o obnovi pregovora u četri faze oslobodi 104 palestinska zatvorenika. Do sada su oslobođene dvije grupe od po 26 Palestinaca
3 komentar(a)
nova jevrejska naselja u Palestini, Foto: Independent.co.uk
nova jevrejska naselja u Palestini, Foto: Independent.co.uk
Ažurirano: 17.12.2013. 12:54h

Evropska unija upozorila je danas Izrael da ne širi jevrejska naselja nakon oslobađanja grupe palestinskih zatvorenika, planiranog za kraj ovog mjeseca.

Portparol EU je rekao da će u slučaju da se to desi i izraelsko-palestinski mirovni pregovori propadnu, taj blok zemalja smatrati Izrael odgovornim za neuspjeh.

Pregovori su obnovljeni krajem jula poslije zastoja od tri godine, ali do sada nije bilo opipljivih rezultata.

Izraelska vlada je je tokom posljednjih mjeseci najavljivala širenje jevrejskih naselja da neutrališe unutrašnje nezadovoljstvo, zbog oslobađanja Palestinca uključujući i one osuđene za ubistvo Izraelaca.

Izrael je pristao da u okviru dogovora o obnovi pregovora u četri faze oslobodi 104 palestinska zatvorenika. Do sada su oslobođene dvije grupe od po 26 Palestinaca.

Portparol EU u Izraelu Ejal Inbar rekao je da je Izraelu rečeno da "rizikuje da prst bude uperen u njega" ako pregovori propadnu zbog nove izgradnje kuća za jevrejske naseljenike.

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Jigal Palmor odbio je da bilo šta komentariše.

Bonus video: