NSA: Snouden ukrao "ključeve kraljevstva"

Ledžet je upozorio da je naročito zabrinjavajuće to što je Snouden ukrao 31.000 dokumenata NSA
1 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.12.2013. 08:53h

Bivši američki obavještajac Edvard Snouden zapravo je ukrao "ključeve kraljevstva", kada je objavio više od 1,5 miliona tajnih dokumenata, izjavio je visoki zvaničnik američke Nacionalne obavještajne agencije (NSA) Rik Ledžet.

Ledžet, koji je u NSA zadužen za procjenu uticaja onoga što je Snouden uradio, rekao je u intervjuu za televizijski kanal CBS da je bivši agent posjeduje "mapu puta" koja sadrži "snagu i slabosti američke obavještajne zajednice".

Ledžet je upozorio da je naročito zabrinjavajuće to što je Snouden ukrao 31.000 dokumenata NSA, koji se zvanično svrstavaju u detaljnu listu od izuzetnog značaja za Nacionalnu bezbjednosnu agenciju, koja sadrži za šta se Agencija interesuje, ali i koje su njene slabosti i propusti.

Dio toga su i mogućnosti i slabosti Sjedinjenih Američkih Država, dodao je Ledžet.

Te informacije mogu, potencijalno, da ponude suparničkim nacijama "mapu puta onoga što mi znamo, onoga što ne znamo i da joj otkriju - prećutno - način da zaštite svoje informacije od obavještajne službe SAD. To su ključevi kraljevstva", kazao je on.

Ledžet je rekao da bi dozvolio mogućnost amnestije Snoudena, koji se nalazi u egzilu u Rusiji, ako bi on pristao da prestane da ubuduće objavljuje povjerljive informacije, prenio je AFP.

U međuvremenu, direktor NSA, general Kit Aleksander, odbacuje svaku ideju o amnestiji Snoudena.

"To je isto kao kad bi neko držao 50 ljudi kao taoce, ubio 10 i onda rekao: "Sad me oslobodite, a ja ću pustiti ostalih 40 da idu"", ocijenio je Aleksander.

On je rekao da nije istina da je Agencija rutinski prisluškivala telefonske razgovore Amerikanaca i tvrdi da se prati manje od 60 "osoba iz SAD" širom svijeta.

Bonus video: