Još raste broj žrtava novembarskog tajfuna

"Po dosadašnjim zvaničnim podacima, poginulo je 6.057 ljudi, a 1.779 nestalo, ali bilans će sigurno još porasti"
0 komentar(a)
Filipini tajfun, Foto: Beta/AP
Filipini tajfun, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.12.2013. 16:23h

Na Filipinima se i sada svakodnevno nađe još po osam do deset tijela žrtava novembarskog tajfuna Haijan, saopštili su danas zvaničnici.

"Po dosadašnjim zvaničnim podacima, poginulo je 6.057 ljudi, a 1.779 nestalo, ali bilans će sigurno još porasti", rekao je direktor službe za civilnu zaštitu, Rej Gozon.

Tajfun je Filipine pogodio 8. novembra, i bio jedan od najjačih ikada. Uz vjetar brzine 300 kilometara na sat, veliki talasi su zbrisali desetine naselja u centralnom dijelu filipinskog arhipelaga.

Po podacima filipinske vlade, više od četiri miliona ljudi je poslije naleta Haijana bez krova nad glavom, a mnogima je potrebna i pomoć u hrani.

Predsjednik Filipina Beninjo Akino izjavio je da su za popravku uništenog potrebne tri milijarde dolara, a Japan je najavio 500 miliona dolara pomoći.

Filipini su česta meta zemljotresa i tajfuna. Na južnom ostrvu Mindanao 1976. godine je od cunamija poslije zemljotresa poginulo pet do osam hiljada ljudi, a još 5.000 u tropskoj oluji Telma na ostrvu Lejte 1991. godine.

Bonus video: