"DAN ŽALOSTI ZA DEMOKRATIJU"

Lider opozicije Zimbabvea rekao da su izbori ukradeni

"Mi smo pobijedili na ovim izborima", rekao je Čamisa i dodao da je namještanje glasova dalo Mnangagvi pobjedu
75 pregleda 1 komentar(a)
Nelson Čamisa, Foto: Reuters
Nelson Čamisa, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2019. 00:45h

Opozicioni lider Zimbabvea Nelson Čamisa rekao je danas da je izborna pobjeda aktualnog predsednika Emersona Mnangagve lažna i da su glasovi "ukradeni od naroda".

Predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori u Zimbabveu, prvi od odlaska s vlasti dugogodišnjeg predsjednik Roberta Mugabea, počeli su u ponedjeljak s mirnim glasanjem, ali su poslije 48 sati protesti opozicije prerasli u nasilje, kada je policija pucala na demonstrante i šest ljudi je poginulo. 

Jutros je policija u opremi za razbijanje demonstracija stigla u tri kamiona i pokušala da rastera oko 100 međunarodnih i lokalnih novinara okupljenih da čuju konferenciju za novinare opozicionara Čamise. S kamerama koje snimaju svaki njihov potez, policija se na kraju povukla i dozvolila Čamisi da žestoko osudi Mnangagvinu pobjedu.

"Mi smo pobijedili na ovim izborima", rekao je Čamisa i dodao da je namještanje glasova dalo Mnangagvi pobjedu. On je proglasio "dan žalosti za demokratiju".

Izborna komisija je noćas objavila da je predsjednik Zimbabvea Emerson Mnangagva pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora, održanih u ponedjeljak. Prema tim rezultatima, Mnangagva je dobio 50,8 odsto glasova, a Čamisa 44,3 odsto.

Opozicija je potom navela da će "lažne" rezultate izbora osporiti na sudu.

Čamisa je rekao da je bilo nasilja i maltretiranja njegovih pristalica i manipulacija izbornim rezultatima. On je rekao da njegova opoziciona partija ima dokaze o namještanju glasova ali da izborna komisija nije željela da ih sasluša. 

Vojska nije bila vidljiva danas na ulicama Hararea, međutim, policija i vodeni topovi jesu ispred sjedišta glavne opozicione partije, dan pošto je policija pretresla prostorije i uhapsila 18 ljudi.

Mnangagva je rekao da je počastvovan pobjedom i u objavi preko Tvitera pozvao svoje sunarodnike da ostanu mirni. 

Preporučujemo za Vas