Sahrana u nedjelju

Avion sa Mandelinim tijelom stigao u Istočni Kejp

Članovi partije brisali su suze i pjevali revolucionarne pjesme, dok su govornici veličali Mandelu kao ikonu demokratije i simbol mira, integriteta i pomirenja
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2019. 23:19h

Vojni avion sa posmrtnim ostacima preminulog bivšeg južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandele sletio je danas u pokrajinu Istočni Kejp.

Mandela će sjutra biti sahranjen u toj pokrajini, u selu Kunu, gdje je proveo djetinjstvo.

Kovčeg sa Mandelinim tijelom, umotan u zastavu Južne Afrike, u pratnji dva borbena aviona, prebačen do grada Mtata, gdje su ga dočekali ožalošćeni, među kojima i njegova udovica Grejsa Mašel, prenosi AFP.

Zuma je kazao da je zemlja bila srećna što je imala čovjeka takvog kalbira.

Posmrtni ostaci Mandele, koji je preminuo 5. decembra u 96. godini, prebačeni su ranije danas u vazduhoplovnu bazu Voterkluf, gdje se od njega posljednji put oprostilo rukovodstvo vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANK), čiji je lider bio početkom 1990-ih.

Vojska je predala kovčeg sa posmrtnim ostacima ANK-u na svečanoj ceremoniji, koja je uživo prenošena na južnoafričkoj televiziji, a koju je predvodio sadašnji predsjednik Južne Afrike Džejkob Zuma.

Članovi partije brisali su suze i pjevali revolucionarne pjesme, dok su govornici veličali Mandelu kao ikonu demokratije i simbol mira, integriteta i pomirenja, prenosi Tanjug.

Zuma je kazao da je zemlja bila srećna što je imala čovjeka takvog kalbira.

“Da, nedostajaće nam. On je bio naš lider. Bio je naš otac, naš čuvar, bio je nešto posebno”, dodao je on.

Zuma, čiji se integritet osporava zbog optužbi za korupciju, pozdravio je Mandelino poštenje i posvećenost jedinstvu, slobodi, miru i demokratiji, i poručio da stranka mora da radi na stvaranju “novih Mandela”.

Trodnevno opraštanje stanovništva sa bivšim liderom završeno je je u petak, a prema podacima južnoafričkih vlasti, u mimohodu se od Mandele oprostilo oko 100 hiljada žitelja Južne Afrike.

Očekuje se da će sahrani sjutra prisustvovati oko četiri hiljade ljudi, u selu u kojem je Mandela odrastao i živio nakon napuštanja politike, gdje je sahranjeno i njegovo troje djece.

Sahrana će obuhvatiti rituale iz tradicije Kosa plemena, kome Mandelin Tembu klan pripada i  biće mješavina tradicionalnih rituala, hrišćanskih elemenata i onih koji odlikuju sahranu uz državne počasti, prenio je AP.

Vo će biti zaklan, pokojnik umotan u leopardovu kožu, a stariji član porodice obratiće se duši preminulog.

Policija obezbjeđuje selo Kunu u kome će Mandela biti sahranjen (Foto:Reuters)

Galerija