Bangladeš: Opzicioni lider pogubljen, troje poginulo u uličnim neredima

Molah (65) je pogubljen u četvrtak uveče vješanjem u zatvoru u Daki zbog ratnih zločina koje je počinio 1971.
74 pregleda 1 komentar(a)
Bangladeš, Foto: Reuters
Bangladeš, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2013. 11:07h

Vlasti u Bangladešu pogubile su opozicionog vođu Abdula Kadera Molaha što je izazvalo proteste u kojima su poginule najmanje tri osobe.

Molah (65) je pogubljen u četvrtak uveče vješanjem u zatvoru u Daki zbog ratnih zločina koje je počinio 1971. Uoči pogubljenja vrhovni sud u Bangladešu odbacio je zahtjev za preispitivanje smrtne kazne.

Molah, koji je bio vođa islamisticke partije Džamat-e-Islami, prvi je osuđenik koji je pogubljen u Bangladešu po presudi međunarodnog suda osnovanog 2010. godine.

Slučaj je podijelio javnost u Bangladešu, tako da su stotine ljudi u centru Dake slavile njegovo pogubljenje, tvrdeći da je pravda zadovoljena, dok su opozicioni demonstranti napali pristalice vladajuće partije i palili njihove kuće i prodavnice.

U neredima su poginule tri osobe, javila je lokalna televizija. Stranci Džamat-e-Islami zabranjeno je da učestvuje na opštim izborima u januaru, ali ta opoziciona partija igra ključnu ulogu u glavnom opozicionom pokretu koji vodi Nacionalistička stranka Bangladeša.

Bonus video: