General Lenert: SAD pogriješile sa osnivanjem Gvantanama

U vojnom zatvoru Gvantanamo, otvorenom prije 12 godina, trenutno se nalazi najmanje 160 zatvorenika, a veliki broj njih tamo se nalazi više godina bez optužnice
1 komentar(a)
Lenert, Foto: RT
Lenert, Foto: RT
Ažurirano: 13.12.2013. 10:23h

Prvi komandant američke jedinice koja je otvorila zatvor na Kubi 2002. godine, Majkl Lenert sad se zalaže za njegovo zatvaranje.

Lenert, koji je učestvovao u osnivanju zatvora Gvantanamo na Kubi, izjavio je kako je to bila greška i sada tvrdi da ga treba zatvoriti, jer "potvrđuje negativne percepcije o SAD-u".

"Gledano unazad, cijela strategija zatvaranja i ispitivanja bila je pogrešna", napisao je general Lenert u autorskom članku koji je objavio Detroit Free Press.

General Lenert, koji je sada u penziji i živi u Mičigenu, bio je prvi komandant jedinice koja je otvorila zatvor u januaru 2002. godine u američkoj mornaričkoj bazi u Zalivu Gvantanamo na Kubi.

Prisjetio se kako je SAD formirao taj zatvor "zato što su Amerikanci legitimno bili ljuti i uplašeni" nakon napada 11. septembra 2001. godine te su "mislili da će zarobljenici koji su tamo poslati dati važne informacije i obavještajnih podataka".

Još 160 zatvorenika

Ubrzo je, kako priznaje, postao uvjeren da većina njih nije nikada trebala biti poslana u Gvantanamo, zato što nijesu mogli dati vrijedne informacije i nije bilo dovoljno dokaza koji bi ih povezivali sa zločinima.

"Izgubili smo naklonost svijeta koju smo imali nakon napada, i to zbog naših poteza u Gvantanamu - kako zatvaranja, tako i mučenja. Naša odluka da zadržimo zatvor u Gvantanamu otvorenim pomogla je našim neprijateljima, jer to potvrđuje svaku negativnu percepciju o SAD-u", napisao je Lenert.

Američki Kongres raspravlja o budžetu za Ministarstvo odbrane i ima naznaka po kojima bi predsjedniku Baraku Obami mogle biti "odriješene ruke" u vezi s izmještanjem zatvorenika iz Gvantanama ili vraćanjem u njihove zemlje porijekla.

U vojnom zatvoru Gvantanamo, otvorenom prije 12 godina, trenutno se nalazi najmanje 160 zatvorenika, a veliki broj njih tamo se nalazi više godina bez optužnice.

Humanitarne organizacije iz svijeta često prigovaraju američkim vlastima zbog uslova u kojima zatvorenici borave i netransparentnog pravnog postupka koji se sprovodi nad njima.

Bonus video: